Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒρετανικό Μουσείο: θα ψηφιοποιήσει όλες τις συλλογές του μετά τις κλοπές

Βρετανικό Μουσείο: θα ψηφιοποιήσει όλες τις συλλογές του μετά τις κλοπές

Το Βρετανικό Μουσείο σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει το σύνολο των συλλογών του, επικαλούμενο την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στον τεράστιο κατάλογό του αφού ανέφερε τον Αύγουστο ότι 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή αγνοείτο η τύχη τους.

Το μουσείο, ένα από εκείνα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις κλοπές που έφεραν στο προσκήνιο εσωτερικές αποτυχίες και οδήγησαν τον διευθυντή του στην έξοδο.

«Έχουμε κάνει βήματα ώστε να βελτιώσουμε την ασφάλεια και είμαστε τώρα σίγουροι πως μια τέτοια κλοπή δεν μπορεί ποτέ να συμβεί ξανά», ανέφερε σε δήλωσή του ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Μαρκ Τζόουνς. «Αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως η ασφάλεια των συλλογών, με μια ευρύτερη έννοια, μπορεί να επιτευχθεί απλώς κλειδώνοντας τα πάντα. Είναι πεποίθησή μου πως η πιο σημαντική απάντηση στις κλοπές είναι να αυξηθεί η πρόσβαση».

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν απαντούσε σε ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού για το πώς συνέβησαν οι κλοπές και τι βήματα γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβούν ξανά.

Το μουσείο απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού εξαιτίας του συμβάντος, το οποίο ερευνάται επίσης από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Η προτεινόμενη ψηφιοποίηση θα διαρκέσει πέντε χρόνια, με 2,4 εκατομμύρια αρχεία που θα πρέπει να μεταφορτωθούν ή να αναβαθμιστούν. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν συνολικά τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια αντικείμενα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του μουσείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός ΕπικοινωνίαςΔιαβάστε Ακόμα