Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΤέλος στην εξαγωγή πλαστικών σε φτωχές χώρες βάζει η ΕΕ

Τέλος στην εξαγωγή πλαστικών σε φτωχές χώρες βάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην απαγόρευση από το 2026 εξαγωγής πλαστικών απορριμάτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, δηλαδή τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και χώρες όπως η Τουρκία.

Η συμφωνία έρχεται την ώρα που διπλωμάτες συναντώνται στο Ναϊρόμπι της Κένυας για να καταρτίσουν μια παγκόσμια συνθήκη για την πλαστική ρύπανση, αναφέρει ο Guardian.

«Η ΕΕ θα αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα πλαστικά της απόβλητα απαγορεύοντας την εξαγωγή τους σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ», δήλωσε η Περνίλε Βάις, Δανή ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, η οποία ήταν υπεύθυνη για την πρόταση. Τα απόβλητα είναι πόρος όταν διαχειρίζονται σωστά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον ή στην ανθρώπινη υγεία, πρόσθεσε η ίδια.

Οι κανόνες, που πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ, θέτουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων προς τις πλούσιες χώρες και σταματούν εντελώς τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Έπειτα από πέντε χρόνια, οι χώρες που επιθυμούν να εισάγουν πλαστικά απόβλητα της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να άρει την απαγόρευση γι’ αυτές, εάν αποδείξουν ότι θα τα μεταχειριστούν σωστά.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που πετιέται στην Ευρώπη καίγεται και λιγότερο από το ένα τρίτο ανακυκλώνεται. Οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένα πλαστικά απόβλητα που αποστέλλονται στο εξωτερικό για ανακύκλωση καταλήγουν σε χωματερές και υδάτινους δρόμους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα