Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ Τζορτζ Όσμπορν για τα γλυπτά του Παρθενώνα: «Αξίζει να προσπαθήσουμε για...

Ο Τζορτζ Όσμπορν για τα γλυπτά του Παρθενώνα: «Αξίζει να προσπαθήσουμε για λύση με την Ελλάδα»

- Advertisement -

«Αξίζει να το προσπαθήσουμε με τους Έλληνες», δηλώνει σε άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό The Spectator ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τις συνομιλίες που φέρονται να γίνονται για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ο Τζορτζ Όσμπορν αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα στο άρθρο του στο περιοδικό The Spectator, τονίζοντας ότι αξίζει η προσπάθεια να βρεθεί λύση με την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παίζουν ζωτικό ρόλο στην αφήγηση της πλήρους ιστορίας της κοινής ανθρωπότητας» εκτεθειμένα στο Βρετανικό Μουσείο.

Την ίδια ώρα, αφήνει αιχμές για τον Μπόρις Τζόνσον και την αλλαγή στάσης του στο ζήτημα, αφού ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωνε παλαιότερα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν «εκεί που ανήκουν» ενώ τώρα τονίζει ότι πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα ήταν πάντα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Κάποιοι, όπως ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρων, πίστευαν ότι δεν έπρεπε ποτέ να φύγουν από την Ελλάδα, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο τα έχουν θαυμάσει δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι και πιστεύω ότι παίζουν ζωτικό ρόλο στην αφήγηση της πλήρους ιστορίας της κοινής ανθρωπότητας. Εμείς οι διαχειριστές διερευνούμε με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτή η 200 ετών διαμάχη, ώστε να μπορούν να βλέπουν τα Γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, ενώ οι θησαυροί που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προβληθούν εδώ, σε νέο κοινό», γράφει ο Τζορτζ Όσμπορν.

«Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε», συμπληρώνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και παράλληλα αφήνει τις αιχμές του για τον Μπόρις Τζόνσον παρακάτω:

«Διάβασα αυτή την εβδομάδα ότι ο άλλος μεγάλος ρομαντικός, ο Μπόρις Τζόνσον, ανησυχεί γι’ αυτό. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο ίδιος Μπόρις που κάποτε έγραψε μια στήλη λέγοντας ότι “οι λόγοι για την αρπαγή των Μαρμάρων ήταν καλοί”. Όμως οι λόγοι για την επιστροφή τους είναι ακόμα καλύτεροι. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να αφήσουν αυτή τη κουλτούρα ενοχής του Βορρά που πίνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί που ανήκουν: σε μια χώρα με το λαμπερό φως του ήλιου, στον τόπο του Αχιλλέα, “στα σκιερά βουνά και την ηχηρή θάλασσα”. Πρέπει να υπάρχουν δύο Μπόρις» έγραψε ο Τζορτζ Όσμπορν για τον Μπόρις Τζόνσον.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα