Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιεθνήEurostat: Ακριβότερο από ποτέ το ψωμί στην Ευρώπη - Πάνω από 20%...

Eurostat: Ακριβότερο από ποτέ το ψωμί στην Ευρώπη – Πάνω από 20% η αύξηση στην Ελλάδα

.Το καλάθι της νοικοκυράς «αδειάζει» καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα απότομα και σημαντικά τρόφιμα όπως το ψωμί τείνουν να γίνουν απλησίαστα.

Το ψωμί στην Ευρώπη έχει γίνει ακριβότερο από ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως επισημαίνει η Eurostat, με την επισιτιστική κρίση να δείχνει τα δόντια της, τη στιγμή που οι τιμές σε όλα τα είδη τροφίμων, όπως τα λαχανικά και το κρέας «σκαρφαλώνουν» ραγδαία.

Έτσι είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα, με την ακρίβεια να χτυπά «κόκκινο» και τα νοικοκυριά να ψάχνουν τρόπους έτσι ώστε να προμηθευτούν με τα βασικά αγαθά. Ωστόσο, ένα από τα πιο βασικά, το ψωμί, βλέπει αύξηση ρεκόρ, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην χώρα μας.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, η τιμή ψωμιού κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του Aυγούστου με το ποσοστό της να ξεπερνά το 20%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021.

20220919 breadpercountry webv2

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αύξηση της τιμή του ψωμιού στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ηλίανθων και λιπασμάτων.

Τον Αύγουστο του 2022, η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 18% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2021. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, όταν η τιμή του ψωμιού ήταν κατά μέσο όρο 3% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2020.

20220919 inflationofbread webv2

Ωστόσο, ορισμένες χώρες επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο από άλλες. Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία (+66% τον Αύγουστο του 2022), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+33%), την Εσθονία και τη Σλοβακία (+32% αμφότερες).

Εν τω μεταξύ, ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8% τον Αύγουστο του 2022), στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο (+10%).

Πηγή: businessnews.gr

 Διαβάστε Ακόμα