Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕπιστήμονες δημιούργησαν έναν «σούπερ αφρό» που σκοτώνει βακτήρια και καθαρίζει πετρελαιοκηλίδες

Επιστήμονες δημιούργησαν έναν «σούπερ αφρό» που σκοτώνει βακτήρια και καθαρίζει πετρελαιοκηλίδες

- Advertisement -

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν «σούπερ αφρό» που θα μπορούσε να μειώσει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιατρικά εμφυτεύματα και να βοηθήσει στις προσπάθειες καθαρισμού μετά από περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως οι πετρελαιοκηλίδες.

Το τρισδιάστατο υλικό αποτελείται από μια μήτρα PDMS (πολυδιμεθυλοσιλοξάνη), η οποία έχει ενισχυθεί με νανοπλακίδια γραφενίου και αντιβακτηριακά μικροσωματίδια χαλκού. Αυτές οι προσθήκες προσδίδουν στον αφρό μια χονδροειδή, πορώδη δομή που είναι υδρόφοβη (απωθεί το νερό) και ελαιοφιλική (έλκει το λάδι).

«Η κατασκευή μιας πολυλειτουργικής και ευέλικτης επιφάνειας είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο», δήλωσε ο Χιτές Χάντα, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Υλικών και Βιοϊατρικής του πανεπιστημίου.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αφρός σκότωσε το 99,9% των βακτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία περισσότερων από 500.000 ασθενών που υποφέρουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις που σχετίζονται με ιατρικά εμφυτεύματα.

«Όταν τοποθετείτε οποιαδήποτε ιατρική συσκευή στο σώμα, οι πρωτεΐνες είναι το πρώτο πράγμα που κολλάει σε μια επιφάνεια και λειτουργούν σαν κόλλα που επιτρέπει στο αίμα ή τα βακτήρια να προσκολληθούν. Έτσι, αν μπορούμε να σταματήσουμε την προσρόφηση πρωτεϊνών, η μισή μάχη έχει κερδηθεί», εξήγησε ο Χάντα.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα τρισδιάστατο σφουγγάρι από αφρό σε διάφορα μείγματα νερού και διαπίστωσαν ότι το νέο υλικό απορροφά και απομακρύνει τους οργανικούς ρύπους από το νερό, ενώ παράλληλα σκοτώνει και τα βακτήρια.

Επί του παρόντος, ο κύριος στόχος των ερευνητών είναι να ενσωματώσουν τον αφρό σε ιατρικές συσκευές και να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά του πριν προχωρήσουν σε δοκιμές σε ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ACS Applied Materials & Interfaces».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα