Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑντζελίνα Τζολί: Εγκαταλείπει τον ρόλο της στον ΟΗΕ - 21 χρόνια δίπλα...

Αντζελίνα Τζολί: Εγκαταλείπει τον ρόλο της στον ΟΗΕ – 21 χρόνια δίπλα στους πρόσφυγες

.

******

Να εγκαταλείψει τον ρόλο της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αποφάσισε η Αντζελίνα Τζολί, καθώς επιθυμεί «να εργαστεί διαφορετικά» και για ανθρωπιστικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

«Έπειτα από 20 χρόνια εργασίας στους κόλπους του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών αισθάνομαι ότι ήρθε ο καιρός για εμένα να εργαστώ διαφορετικά, υπηρετώντας απευθείας τους πρόσφυγες και τις τοπικές οργανώσεις», αναφέρει η ηθοποιός στην ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία.

Ο Φίλιπο Γκράντι, ο επικεφαλής της UNHCR, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για «τις δεκαετίες υπηρεσίας και δέσμευσης» της Τζολί, τονίζοντας ότι «έκανε τη διαφορά για τους πρόσφυγες και τους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εκτοπιστούν».

«Η Αντζελίνα Τζολί, μια από τις εμβληματικότερες ηθοποιούς του Χόλυγουντ, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 αποστολές για την UNHCR, διασφαλίζοντας χάρη στη διασημότητά της την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Πρόσφατα, πήγε στην Υεμένη και την Μπουρκίνα Φάσο για να συναντηθεί με εκτοπισμένους οι οποίοι βιώνουν «δύο κατεπείγουσες καταστάσεις», από τις πιο υποχρηματοδοτούμενες και λιγότερο γνωστές στον κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

21 χρόνια δίπλα στους πρόσφυγες

Η Αντζελίνα Τζολί το 2001 διορίστηκε πρέσβειρα καλής θελήσεως του Γραφείου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Έκτοτε είναι δίπλα στον Οργανισμό αλλά και στους αδύναμους όλου του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια των 21 χρόνων υπήρξε ακούραστη υπέρμαχος των κατατρεγμένων και έκανε περισσότερες από 60 επισκέψεις σε όλο τον κόσμο για να συναντήσει ανθρώπους, των οποίων η ζωή ξεριζώθηκε μετά από πολεμικές συρράξεις.

Μεταξύ άλλων, έχει επισκεφθεί την Καμπότζη, τη Σιέρα Λεόνε, την Τανζανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Σουδάν, την Υεμένη και την Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο η οσκαρική ηθοποιός βρέθηκε στο πολύπαθο Πακιστάν, το οποίο επλήγη με καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 1500 ανθρώπους. Νωρίτερα, είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στη Λβιβ.

Εκεί επισκέφθηκε παιδιά σε νοσοκομείο και αργότερα μίλησε σε πρόσφυγες στον σιδηροδρομικό σταθμό, από τον οποίο έχουν περάσει 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί για να σωθούν. Μάλιστα, όταν σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής, η δεσποινίς Τζολί έδειξε να μην ανησυχεί πριν απομακρυνθεί.

«Δεν κάνετε τίποτε για τα θύματα βιασμού στους πολέμους»

Τον προηγούμενο μήνα, με άρθρο της στον Guardian, η Αντζελίνα Τζολί στράφηκε κατά των κυβερνήσεων για την έλλειψη δράσης υπέρ της υποστήριξης των επιζώντων από βιασμούς σε καιρό πολέμου.

Η ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες χαρακτήρισε την αδράνεια των ιθυνόντων «οδυνηρή και απογοητευτική» και σημείωσε: «Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των επιζώντων ή για να αποτρέψει τους δράστες από το να χρησιμοποιούν τον βιασμό ως όπλο πολέμου σε σχεδόν κάθε νέα σύγκρουση την τελευταία δεκαετία. Παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις, δεν έχουμε δει σημαντική, διαρκή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η Αντζελίνα Τζολί ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις με τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, το 2012.

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση γιόρταζε την 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις (PSVI) με ένα συνέδριο στο Λονδίνο, η ίδια ανέφερε στο άρθρο της: «Συναντάμε και συζητάμε αυτές τις φρικαλεότητες και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να επαναληφθούν. Υποσχόμαστε να τραβήξουμε – και να κρατήσουμε – αυτή τη γραμμή. Αλλά όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές για το πώς να εφαρμόσουμε αυτές τις υποσχέσεις, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Αντιμετωπίζουμε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας τους, όπως στην περίπτωση της Συρίας».

Και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τίθενται πρώτα, αντιμετωπίζοντας ορισμένες συγκρούσεις ως πιο σημαντικές από άλλες. Και αντιμετωπίζουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στην εμπόλεμη ζώνη, παρά την άμεση σύνδεση με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα