Από τις 03.45 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης το συνδικάτο του δημοσίου τομέα Ver.di προκηρύσσει προειδοποιητική απεργία για το προσωπικό εδάφους της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa.
Η κινητοποίηση αφορά το προσωπικό στα γκισέ των αεροδρομίων, τις υπηρεσίες συντήρησης, αλλά και τους χειριστές οχημάτων ρυμούλκησης αεροσκαφών. Συνολικά πρόκειται για περίπου 20.000 εργαζόμενους.
Ήδη το μεσημέρι της Τρίτης η Lufthansa ανακοίνωσε ότι λόγω της απεργίας ακυρώνονται την Τετάρτη περισσότερες από 1.000 πτήσεις στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, τους δύο μεγαλύτερους διεθνείς κόμβους της αεροπορικής εταιρείας.
Για τη Φρανκφούρτη προβλέπονται 678 ακυρώσεις, εκ των οποίων οι πρώτες 32 το απόγευμα της Τρίτης. Για το Μόναχο αναμένονται 345 ακυρώσεις πτήσεων και τις δύο ημέρες.
Μικρότερα προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Βερολίνου, της Βρέμης, του Ανοβέρου, της Στουτγάρδης, της Κολωνίας. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR στο Αμβούργο ακυρώνονται 18 πτήσεις και στο Ανόβερο έξι.
Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις κατά 9,5% ή τουλάχιστον 350 ευρώ μηνιαίως, κάτι που θεωρούν δικαιολογημένο μετά την υπερεργασία των τελευταίων μηνών, τη μισθολογική εγκράτεια των τελευταίων ετών, αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό.
Από την πλευρά της η Lufthansa προσφέρει αυξήσεις κατά 150 ευρώ μηνιαίως από τον Ιούλιο και άλλα 100 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2023 , συν μία αύξηση 2% από το επόμενο καλοκαίρι, εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά αποτελέσματα. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αερομεταφορές θεωρείται κρίσιμη, καθώς «ο όγκος των επιβατών είναι ο ίδιος με την εποχή προ πανδημίας, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ο ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει παραιτηθεί ή απολυθεί» και επιπλέον πολλοί είναι ασθενείς, λόγω του νέου κύματος κορωνοϊού.
Τί θα γίνει με τoυς επιβάτες;
Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότεροι από 144.000 επιβάτες θα αναγκαστούν να αλλάξουν τα σχέδιά τους λόγω της απεργίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lufthansa, η εταιρεία θα εκδώσει άλλο εισιτήριο «στο μέτρο του δυνατού» για τους επιβάτες που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν την Τετάρτη και οι οποίοι θα ενημερωθούν «το συντομότερο δυνατόν». Όσοι επιβάτες δεν έχουν προχωρήσει σε επανέκδοση εισιτηρίου, παρακαλούνται να μην εμφανιστούν καν στο αεροδρόμιο την Τετάρτη, γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρουν ανοιχτό γκισέ για να εξυπηρετηθούν.
Αδιευκρίνιστες παραμένουν ακόμη οι ενδεχόμενες συνέπειες για τις θυγατρικές αεροπορικές εταιρείες του ομίλου. Η αυστριακή Austrian Airlines ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται συνολικά 18 πτήσεις από και προς τη Φρανκφούρτη ή το Μόναχο την Τετάρτη και άλλη μία την Πέμπτη, αλλά, κατά τα λοιπά, η απεργιακή κινητοποίηση δεν επηρεάζει τα δρομολόγιά της. Μία ακόμη θυγατρική, η Condor, δεν φαίνεται να επηρεάζεται καθώς, όπως δηλώνει εκπρόσωπός της, «στο έδαφος δεν συνεργάζεται με τη Lufthansa». Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) κάνει λόγο για πιθανές ακυρώσεις πτήσεων στις θυγατρικές αεροπορικές εταιρείες Swiss και Air Dolomiti, ενώ εκτιμά ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν τα δρομολόγια της EuroWings.
Αντιπαράθεση με τα συνδικάτα
Ο διευθυντής προσωπικού της Lufthansa, Μίχαελ Νίγκερμαν, χαρακτηρίζει «υπερβολική» την απεργία μετά από μόλις δύο ημέρες διαπραγματεύσεων. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «αυτή η κλιμάκωση προκαλεί μεγάλη ζημία, ιδιαίτερα για τους πελάτες μας στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν, ενώ παράλληλα επιβαρύνει τους συνεργάτες μας σε μία δύσκολη συγκυρία για τις αερομεταφορές». Μιλώντας στην Bild ο Χάρι Χομάιστερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Lufthansa, υποστηρίζει ότι το Ver.di «με την απεργία καταστρέφει το όνειρο των διακοπών στο αποκορύφωμα της σεζόν». Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει ότι έχει προσφέρει αυξήσεις 6% σε εργαζόμενους που ήδη κερδίζουν πάνω από 6.500 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Από την πλευρά τους τα συνδικάτα κάνουν λόγο για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας». Ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση της Lufthansa έχει προγραμματιστεί για την άλλη Τετάρτη στη Φρανκφούρτη.
Η Ζανίν Βίσλερ
Η απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa προκαλεί και πολιτικές αντιδράσεις στο Βερολίνο. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ούλριχ Λάνγκε δηλώνει ότι «η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων είναι πολύτιμη και οι πολιτικοί δεν πρέπει να αναμειγνύονται σε μία διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, πλην όμως η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων προϋποθέτει και μία αίσθηση ευθύνης, κάτι που δεν βλέπω να υπάρχει», για να προσθέσει με νόημα ότι «σήμερα η Lufthansa δεν θα υπήρχε καν χωρίς τα χρήματα των φορολογουμένων. Η απεργία καταταστρέφει τις διακοπές εκείνων, που με τα χρήματά τους έχουν διασώσει θέσεις εργασίας στη Lufthansa». Από την πλευρά της η Ζανίν Βίσλερ, επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) χαιρετίζει την απεργία. «Οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό εδάφους είναι σκληρές και η αμοιβή πανιχρή», λέει η Βίσλερ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Δεν είναι υπερβολική η απαίτηση του Ver.di για αυξήσεις 9,5%, όταν ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 8%».
Πηγή: skai.gr