Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΦυσικό αέριο: Νέο άλμα 18% στις τιμές της Ευρώπης μέσω… Αυστραλίας

Φυσικό αέριο: Νέο άλμα 18% στις τιμές της Ευρώπης μέσω… Αυστραλίας

Σε ράλι επιδίδονται και σήμερα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, με την αγορά να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη μακρινή Αυστραλία. Οι εργαζόμενοι σε ένα μεγάλο project εξαγωγής του καυσίμου ετοιμάζονται για απεργία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τις μισθολογικές αυξήσεις έως την Τετάρτη. Και η προοπτική αυτή εγείρει φόβους ελλείμματος προσφοράς.

Το συμβόλαιο αναφοράς της Ευρώπης, που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, κατέγραψε το πρωί της Δευτέρας άνοδο έως και 18%, με τους traders να είναι προετοιμασμένη για αρκετές ημέρες αναταραχής, έως ότου ξεκαθαριστεί τι θα γίνει στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Woodside Energy Group στην Αυστραλία.

Αν τελικά αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις (σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη απεργούν εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις της Chevron) θα μπορούσε να επηρεαστεί το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG.

Γεμάτες οι αποθήκες, αλλά…
Την ανησυχία των Ευρωπαίων και τη νευρικότητα στην αγορά δεν φαίνεται να περιορίζει ούτε το γεγονός ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 90%. Στις αρχές του μηνα οι αρχικές πληροφορίες για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις πυροδότησαν εκρηκτική άνοδο έως και 40% σε κάποιες συνεδριάσεις.

Το συμβόλαιο αναφοράς στο Άμστερνταμ ενισχύθηκε νωρίτερα έως και 18% και λίγο πριν από τις 10:00 καταγράφει άνοδο 11% στα 40,30 ευρώ/MWh. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Λονδίνο ενισχύεται σε ποσοστό 12%.

ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα