Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Πώς ο «σουλτάνος» των media έχτισε αυτοκρατορία πάνω στη δολοφονία Ελληνα

Τουρκία: Πώς ο «σουλτάνος» των media έχτισε αυτοκρατορία πάνω στη δολοφονία Ελληνα

- Advertisement -

Ενας από τους βασικούς πυλώνες επιβολής του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν είναι και ο απόλυτος έλεγχος της συντριπτικής πλειοψηφίας των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία το τελευταίο διάστημα εξαπολύουν απίστευτες επιθέσεις κατά της χώρας μας έχοντας μετατραπεί σε επίσημες πλατφόρμες προβολής της πολεμικής προπαγάνδας της Αγκυρας. Κατά τη διάρκεια της 20ετούς παραμονής του στην εξουσία ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να έχει απόλυτη πρόσβαση στους μεγάλους μιντιακούς ομίλους, οι οποίοι είτε πέρασαν στα χέρια επιχειρηματιών της απολύτου εμπιστοσύνης του είτε αποκτήθηκαν από εταιρικά σχήματα με κεφάλαια από το Κατάρ. Σε όλη αυτή τη διαδρομή η ανεξάρτητη δημοσιογραφία βρέθηκε σταθερά υπό διωγμό με τους αντιφρονούντες δημοσιογράφους να οδηγούνται στη φυλακή ή να καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Κεντρικό πρόσωπο στο χώρο των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης είναι αδιαμφισβήτητα ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, ο οποίος ηγείται του τουρκικού κολοσσού «Demirören Media». Πρόκειται για τον κορυφαίο μιντιακό οργανισμό στην Τουρκία στους τομείς της έκδοσης και διανομής εφημερίδων, τηλεόρασης, διαδικτύου και περιοδικών, η εξαγορά του οποίου το 2018 ξεπέρασε το 1 δις δολάρια. Στον Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, στενό φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Hurriyet» και «Milliyet» καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός «CNN Turk», στα πάνελ του οποίου κάθε βράδυ παρελαύνουν οι Τούρκοι απόστρατοι κάνοντας απόβαση επί χάρτου στα νησιά του Αιγαίου. Εκτός των συνόρων της χώρας του ο μεγιστάνας του τουρκικού Τύπου είναι περισσότερος γνωστός για την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο καθώς διατέλεσε πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και πρόεδρος της Μπεσίκτας.

nordic-monitor

Δολοφόνησαν Ελληνα και του έκλεψαν την περιουσία

Η οικογενειακή διαδρομή του Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν όμως προς τα πλούτη συνδέεται, σύμφωνα με το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, με τη δολοφονία ενός επιφανούς Ελληνα της μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την περιουσία του οποίου καταγγέλλεται ότι οικειοποιήθηκε παράνομα ο πατέρας του Ερντογάν. Με βάση το συγκεκριμένο δημοσίευμα, σειρά εμπιστευτικών εγγράφων, που εμπλέκουν την οικογένεια Ντεμιρορέν στη δολοφονία και στην υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων συμπεριλήφθηκαν σε δικαστικό φάκελο για πρώτη φορά το 2018 χάρη στις προσπάθειες του Κούρδου δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρανσού, ο οποίος φυλακίστηκε από το τουρκικό καθεστώς. Τα εν λόγω έγγραφα αλλά και το υλικό, που εξασφάλισε το Nordic Monitor, αποκαλύπτουν «τις φρικτές λεπτομέρειες της δολοφονίας και της κλοπής σε ένα ανατριχιαστικό περιβάλλον, που συνεχίστηκε ακόμα και μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις του όχλου στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν από τις τουρκικές αρχές».

mehmer-baransu
Μεχμέτ Μπαρανσού | Nordic Monitor

Βασικό έγγραφο αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης αποτέλεσε μία έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών το 1982, στην οποία εμπλεκόταν το όνομα του Ερντογάν Ντεμιρορέν στη δολοφονία δύο ατόμων και στη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων τους στον ίδιο στη συνέχεια. Οπως σημειώνει το Nordic Monitor, η έκθεση αυτή εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και αντίγραφα της σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες καταστράφηκαν αλλά ο Μεχμέτ Μπαρανσού ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα κατάφερε να βρει ένα αντίγραφο της. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης της MIT, ως θύμα δολοφονίας αναφερόταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Αρχιμήδης». Ο επιφανής Κωνσταντινοπολίτης μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά, και αραβικά. Με την Ελληνίδα σύζυγο του Αφροδίτη απέκτησαν 2 παιδιά, που έφυγαν από τη ζωή. Ηταν η χρονιά του 1963 όταν το ζευγάρι των πολυεκατομμυριούχων εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από προσώπου γης με τους συγγενείς τους να αναζητούν τα ίχνη τους για μία δεκαετία.

Σύμφωνα όμως με τα αρχεία του εμπορικού μητρώου, που εξετάστηκαν από το Nordic Monitor, ο Γιώργος Παπαδόπουλος φαίνεται ότι ζούσε τουλάχιστον μέχρι το 1967 αφού το όνομα του καταγράφηκε σε πρακτικά, συνεδριάσεις και καταθέσεις της εταιρείας. Μάλιστα, όπως προέκυψε από την εξέταση των σχετικών εγγράφων, ο Ελληνας επιχειρηματίας φέρεται να έστειλε το 1967 επιστολή από τη Γενεύη, με την οποία παραιτούνταν από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του και πούλησε τις μετοχές του. Τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και ιδιοκτήτη της εταιρείας πήρε αρχικά ο νομικός σύμβουλος του και σε δεύτερο χρόνο ο Ερντογάν Ντεμιρορέν. Το 2013 η εταιρεία του Γιώργου Παπαδόπουλου διέκοψε τη λειτουργία της και συγχωνεύθηκε με την εταιρεία ακινήτων της οικογένειας Ντεμιρορέν.

nordic-monitor

«Νόμιζαν ότι κανείς δεν θα τον ψάξει…»

Στο μεταξύ, μετά την εξαφάνιση του Γιώργου Παπαδόπουλου, η αδερφή του Παναγιώτα ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα για να ανακαλύψει τι μπορεί να είχε συμβεί στους συγγενείς της. Οπως υποστηρίζει το Nordic Monitor, «νόμιζαν ότι κανείς δε θα έκανε τον κόπο να ερευνήσει και να διεκδικήσει την περιουσία τους, καθώς πίστευαν ότι το ζευγάρι δεν είχε συγγενείς. Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα, ο Ντεμιρορέν και ένας άλλος άνδρας, που ταυτοποιήθηκε μόνο με το μικρό όνομα Αλικο, στραγγάλισαν τον Γιώργο Παπαδόπουλο είτε με γραβάτα είτε με κάποιο σάλι στο αυτοκίνητο του επιχειρηματία. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας του Γιώργου πιστεύουν ότι η σύζυγος του Αφροδίτη δολοφονήθηκε επίσης την ίδια περίοδο και ότι το σώμα της πυρπολήθηκε με βενζίνη σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην περιοχή Χαλκάλι. Η εταιρεία ‘Αρχιμήδης’ και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας μεταφέρθηκαν στον νομικό σύμβουλο και τους συνεργάτες του με πλαστά έγγραφα».

Η αδερφή του Ελληνα επιχειρηματία και ο σύζυγος της αμφισβήτησαν τις μεταβιβάσεις των περιουσιακών στοιχείων αλλά η νομική μάχη, που ακολούθησε, δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Νέες διαστάσεις στην έρευνα για τον εντοπισμό της τύχης του πάμπλουτου ζευγαριού προσέδωσε η εμπλοκή φίλης του Γιώργου Παπαδόπουλου, η οποία ενεργοποιώντας δίκτυο Τούρκων κατασκόπων έμαθε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του. Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο Ντεμιρορέν συμμετείχε προσωπικά στον πνιγμό του Ελληνα επιχειρηματία. Παρά την καταγγελία της και το αίτημα της να ανακριθεί ο μετέπειτα στενός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποτρόπαια αυτή πράξη καμία διαδικασία δεν κινήθηκε. «Στην έρευνα του ο Μπαρανσού ανακάλυψε ότι ο Ντεμιρορέν έλαβε βοήθεια από τον τότε αρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων, που έδειχναν φαινομενικά τα ταξίδια του ζεύγους Παπαδόπουλου στο εξωτερικό και δικαιολογούσαν τις παράνομες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των πλαστών εγγράφων ήταν ένα διαβατήριο, που ανήκε στην Αφροδίτη Παπαδοπούλου με σφραγίδες εξόδου στα σύνορα καθώς και ένα πληρεξούσιο, που φέρεται να είχε το δακτυλικό αποτύπωμα της, δηλώνοντας τη συγκατάθεση της. Τα έγγραφα έφεραν επίσημες σφραγίδες και υπογραφές, που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστές».

nordic-monitor

Τελικά, ο φάκελος της υπόθεσης της δολοφονίας του Γιώργου Παπαδόπουλου και της συζύγου του ύστερα από έρευνα και συνεχείς παρεμβάσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έφτασε το 1983 στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ για επανεξέταση πριν εξαφανιστεί οριστικά. Απόρρητη έκθεση της ΜΙΤ την επόμενη χρονιά «έκανε σαφές ότι ο Ντεμιρορέν συμμετείχε στη δολοφονία του Ελληνα επιχειρηματία και είχε κατασχέσει παράνομα τα περιουσιακά στοιχεία του θύματος με πλαστά έγγραφα». Για τις πράξεις, που του καταλόγιζαν οι συγγενείς του Γιώργου Παπαδόπουλου ο Ερντογάν Ντεμιρορέν δεν είχε κάποια νομική συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια. Πριν το θάνατο του στις 8 Ιουνίου 2018 εξαγόρασε τον μιντιακό όμιλο «Dogan» εξασφαλίζοντας προηγουμένως δάνειο, ύψους 750 εκατ δολαρίων, από τον κρατική Ziraat Bank. Εκτοτε, στο τιμόνι του ομίλου βρίσκεται ο γιος του Γιλντιρίμ συνεχίζοντας τη στενή σχέση, που διατηρεί η οικογένεια του με τον Τούρκο πρόεδρο.

nordic-monitor

πηγή reader.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα