Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Οργιάζουν οι φήμες για Capital controls και πρόωρες εκλογές

Τουρκία: Οργιάζουν οι φήμες για Capital controls και πρόωρες εκλογές

Με την οικονομία να βυθίζεται κάθε μέρα και περισσότερο, στην Τουρκία όλο και αυξάνονται τα σενάρια για capital controls αλλά και πρόωρες εκλογές. Τουρκικά ΜΜΕ δεν αποκλείουν η απόφαση Ερντογάν για κάλπες να ανακοινωθεί άμεσα.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον εμφανίζουν να χάνει τις εκλογές την Τουρκία απ’ οποιονδήποτε κι είναι αντίπαλος στον β’ γύρο, φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος το συζητάει.

Ρεπορτάζ στη γείτονα αναφέρει ότι μπορεί οι εκλογές να προκηρυχθούν μέσα στον Ιούλιο, καθώς η τουρκική οικονομία θα χειροτερέψει περισσότερο μέσα στον χειμώνα.

Η ίδια πηγή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, αναφέρει ότι στο «τραπέζι» της τουρκικής κυβέρνησης έπεσε και το ενδεχόμενο επιβολής capital controls, έτσι ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να διατηρούν στις τράπεζες συνάλλαγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 65% των καταθέσεων στις τράπεζες είναι σε συνάλλαγμα, δηλαδή σε ευρώ ή δολάρια λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Το ενδεχόμενο επιβολής capital controls τέθηκε από τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Τουρκίας σε σύσκεψη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.

Ο τραπεζίτης φέρεται να είπε ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά αν δεν εφαρμοστούν κλιμακούμενα capital controls, με τον υπουργό Οικονομικών να ζητεί προς το παρόν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένα πιο ήπια μέτρα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα