Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣοκ - Ισπανία: Έπεσε η στάθμη τεχνητής λίμνης και ήρθε στην επιφάνεια...

Σοκ – Ισπανία: Έπεσε η στάθμη τεχνητής λίμνης και ήρθε στην επιφάνεια χωριό – “φάντασμα”

Ανατριχίλα προκαλεί η παρακάτω είδηση που έρχεται από την Ισπανία. Λόγω της ξηρασίας, μια τεχνητή λίμνη στα σύνορα Ισπανίας – Πορτογαλίας, “άδειασε” σχεδόν τελείως, με αποτέλεσμα να αναδυθεί ένα χωριό “φάντασμα”. Το συγκεκριμένο γεγονός, προσέλκυσε πολλούς τουρίστες και παλιούς κατοίκους της περιοχής που έσπευσαν να δουν από κοντά το “στοιχειωμένο” χωριό.

Καθώς η στάθμη της λίμνης έπεσε στο 15% της χωρητικότητας, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια ίχνη της ζωής του χωριού Αθερέδο, που πλημμύρισε το 1992 για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Άλτο Λιντόσο στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας.

«Είναι σαν να βλέπω μια ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», ανέφερε ο 65χρονος συνταξιούχος Μασιμίνο Πέρεθ Ρομέρο, από την Α Κορούνια. «Η αίσθηση μου είναι ότι αυτό θα συμβεί με τα χρόνια λόγω της ξηρασίας και όλα αυτά, με την κλιματική αλλαγή».

Περπατώντας στο λασπωμένο έδαφος, ραγισμένο από την ξηρασία σε κάποια σημεία, επισκέπτες βρήκαν μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια που κάποτε αποτελούσαν πόρτες ή δοκάρια, ακόμη και μια βρύση με νερό να τρέχει ακόμα από έναν σκουριασμένο σωλήνα.

Κιβώτια με άδεια μπουκάλια μπύρας στοιβαγμένα σε ένα αλλοτινό καφενείο και ένα ημικατεστραμμένο παλιό αυτοκίνητο σκουριασμένο δίπλα σε ένα πέτρινο τοίχο. Πλάνα από drone έδειχναν τα ερειπωμένα κτίρια.

Η Μαρία ντελ Κάρμεν Γιάνεθ, δήμαρχος της κοινότητας Λόμπιος, που ανήκει το Αθερέδο, τόνισε ότι η πτώση της στάθμης της λίμνης προκλήθηκε από την έλλειψη βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, αλλά και στην «πολύ επιθετική εκμετάλλευση» από την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDP, που διαχειρίζεται τη λίμνη.

Την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας διέταξε έξι τεχνητές λίμνες, συμπεριλαμβανομένης της Άλτο Λιντόσο, να σταματήσουν σχεδόν τη χρήση του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την άρδευση, λόγω της επιδείνωσης της ξηρασίας.

Η EDP δεν έκανε σχόλιο στο Reuters.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των τεχνητών λιμνών δεν είναι καινούργια. Πέρυσι, κάτοικοι πολλών ισπανικών χωριών διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούσαν τις λίμνες μετά από μια ταχεία άντληση από μια λίμνη από την εταιρεία Iberdrola στη δυτική Ισπανία. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι τήρησε τους κανόνες.

Τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνουν ότι οι τεχνητές λίμνες της Ισπανίας βρίσκονται στο 44% της χωρητικότητάς τους, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του περίπου 61% την τελευταία δεκαετία, αλλά εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην ξηρασία του 2018. Μια πηγή του υπουργείου είπε ότι οι δείκτες ξηρασίας έδειξαν μια πιθανή επιδείνωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν εντόπισαν ακόμη γενικευμένο πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Είναι τρομερό, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Έτσι είναι η ζωή. Κάποιοι πεθαίνουν και κάποιοι ζουν», είπε ο Χοσέ Άλβαρες, πρώην οικοδόμος που δούλευε στο Αθερέδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ //ΦΩΤΟ MIGUEL RIOPA – AFP

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα