Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣε κατάσταση σοκ οι Ρώσοι, ουρές στα ATM για λίγα δολάρια

Σε κατάσταση σοκ οι Ρώσοι, ουρές στα ATM για λίγα δολάρια

Από τα εμπορικά κέντρα της Ρωσίας μέχρι τις αίθουσες συσκέψεων των επιχειρήσεων, οι Ρώσοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν αυτό που συμβαίνει και σύμφωνα με τη διατύπωση του Κρεμλίνου είναι η «διαφορετική οικονομική πραγματικότητα». Μια νέα πραγματικότητα αποτελούμενη από τα τετελεσμένα των κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα και στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, καθώς και στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Κυριολεκτικά σοκαρισμένοι και σχεδόν πανικόβλητοι από το πόσο γρήγορα έγινε αισθητός ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της χώρας τους αλλά και στα δικά τους οικονομικά, οι Ρώσοι συρρέουν στις τράπεζες για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους ει δυνατόν σε δολάρια, τρέχουν στα εμπορικά κέντρα για να μετατρέψουν σε καταναλωτικά αγαθά όσα μπορούν, διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, καθώς η κατάρρευση του νομίσματος πολλαπλασιάζει το ύψος της δόσης, ενώ εξετάζουν ακόμη και κάτι που έως τώρα φαινόταν αδιανόητο: τη δυνατότητα να φύγουν από τη χώρα.

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ κι ενώ περιμένουν στην ουρά για να κάνουν ανάληψη, πολλοί εκφράζουν φόβους πως θα ξαναζήσουν όσα συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης συμπαρέσυρε το ρούβλι οδηγώντας στα ύψη το κόστος διαβίωσης. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, μόλις πριν από μία εβδομάδα δηλαδή, ένα δολάριο αγόραζε 70 ρούβλια, ενώ χθες είχε φτάσει στα 102 ρούβλια. Μιλώντας στους Financial Times, η 29χρονη Ελενα τονίζει πως οι Ρώσοι είναι «εντελώς απροετοίμαστοι, επικρατεί χάος και φοβόμαστε ότι η οικονομία καταρρέει και θα ζήσουμε με κουπόνια όπως οι γονείς μας και οι παππούδες μας». Η Λάλια Σαντίκοβα, ιδιοκτήτρια αλυσίδας ινστιτούτων ομορφιάς στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε στους New York Times πως «οι Ρώσοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ με αυτό που συμβαίνει, με το πόσο γρήγορα αλλάζουν οι τιμές και σταματούν οι παραδόσεις από τους προμηθευτές». Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, η Αναστασία Μπαράνοβα, που διοικεί ξενοδοχείο στην Αγία Πετρούπολη, αναφερόμενη στο κύμα ακυρώσεων τόνισε πως «όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μετά» και περιγράφοντας την κατάσταση υπογράμμισε πως «μοιάζει σαν όλη η χώρα να βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας».

Στο μεταξύ, το δολάρια εξαντλούνται ταχύτατα καθώς όλοι ζητούν σκληρό νόμισμα διότι ανησυχούν για την περαιτέρω κατάρρευση του νομίσματός τους. Η βρετανική εφημερίδα The Guardian παραθέτει την περίπτωση του 32χρονου Αλεξέι Πρεσνιάκοφ, που έσπευσε στην τράπεζα Tinkoff Bank καθώς η σχετική εφαρμογή στο κινητό του ανέφερε ότι η τράπεζα διαθέτει ακόμη δολάρια. Λίγο μετά την άφιξή του, όμως, η ουρά των ανθρώπων μεγάλωσε και τα δολάρια εξαντλήθηκαν. Πολλοί εκφράζουν φόβους πως μπορεί η κυβέρνηση να μετατρέψει παρά τη θέλησή τους σε ρούβλια όσες καταθέσεις έχουν σε δολάρια. «Είναι ένα ενδεχόμενο που θεωρούμε ρεαλιστικό», δηλώνει στους Financial Times ο Ιλαρίων, ο οποίος ανήσυχος τονίζει ότι «δεν είναι αστείο πλέον το ενδεχόμενο να σταλούν βόμβες για να μας χτυπήσουν και να θέλουμε να φύγουμε από τη χώρα, κάτι που όμως απαιτεί να έχουμε είτε δολάρια είτε κρυπτονομίσματα». Ξαφνικά έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των Ρώσων που ενδιαφέρονται να φύγουν από τη χώρα. Στοιχεία του κέντρου δημοσκοπήσεων Levada φέρουν το ποσοστό του πληθυσμού που είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει τη χώρα στο 22%, ενώ μεταξύ των νέων φθάνει στο 50%.

Το ποσοστό του πληθυσμού που είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει τη Ρωσία έφτασε στο 22%, ενώ μεταξύ των νέων πλησιάζει το 50%.

Στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μόσχας, στο Metropolis Mall, οι Ρώσοι συρρέουν μαζικά για να αγοράσουν ό,τι μπορούν. Και όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, στο κατάστημα ηλεκτρονικών M.Video οι υπάλληλοι ενημερώνουν τον κόσμο ότι «προς το παρόν η τιμή των iPhone παραμένει η ίδια, αλλά θα αλλάξει από στιγμή σε στιγμή» και όλοι σπεύδουν να προλάβουν. Παράλληλα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές τράπεζες έχουν προκαλέσει χάος στις πληρωμές και όλοι ψάχνουν για μετρητά, γιατί δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους ούτε για να πληρώσουν το εισιτήριο του μετρό.

Αν, όμως, επικρατεί σοκ στους δρόμους της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, η ατμόσφαιρα στις επιχειρήσεις της χώρας είναι πολύ πιο βαριά. Πολλοί ιδιοκτήτες μεσαίων επιχειρήσεων διαπίστωσαν ότι μετά την εισβολή η επιχείρησή τους δεν είναι πλέον βιώσιμη. Κάποιοι από αυτούς σκέπτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μιλώντας στον Guardian ένας εξ αυτών, που απασχολεί 100 υπαλλήλους, δήλωσε πως ετοιμάζεται να φύγει με την οικογένειά του για την Αρμενία. Σκοπεύει να ανακοινώσει στο προσωπικό του ότι «μπαίνουμε σε μια κρίση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ και είναι σαν να πετάμε με ένα αεροσκάφος που δεν έχει κινητήρες». Η επιχείρησή του, που χειρίζεται συμβόλαια με διεθνείς φίρμες όπως οι Pepsi και Volkswagen, ευημερούσε μέχρι και τον Ιανουάριο. Τώρα οι ξένες αυτές εταιρείες εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά. Ενας άλλος, επίσης με εκατοντάδες υπαλλήλους στις επιχειρήσεις του που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, των τροφίμων και των ποτών, τονίζει πως έχει γνωρίσει πολλές οικονομικές κρίσεις, με τελευταία εξ αυτών την πανδημία, «αλλά πάντα υπήρχε λόγος να αγωνιστεί κανείς για να κρατήσει την επιχείρησή του, ενώ τώρα δεν βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ. Ακόμη και αν επιτευχθεί η ειρήνη, η ζημιά έχει γίνει».

 

Πηγή:Kαθημερινή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα