Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι ένας τεράστιος σεισμός είναι πιθανό να «χτυπήσει» τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό 16 εκατομμυρίων ανθρώπων που αναμένεται να φθάσει τα 20 εκατομμύρια έως το 2030. Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο άκρο ενός μεγάλου ρήγματος της Τουρκίας και είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη.
Ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ με επίκεντρο στα ανατολικά προάστια της πόλης σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους το 1999. Ο αριθμός των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης έχει σχεδόν διπλασιαστεί έκτοτε. Ο ανεξάρτητος μελετητής πόλεων Μουράτ Γκιουνέι είπε ότι η τραγωδία μπορεί να αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να μετεγκαταστήσει ανθρώπους από πρόχειρα κτήρια που γεμίζουν τις παραγκουπόλεις της πόλης.
Ο Γκιουνέι είπε ότι η Κωνσταντινούπολη είχε άφθονη προσφορά κενών κτηρίων που κατασκευάστηκαν μόλις πρόσφατα και είναι αρκετά ισχυρά για να αντέξουν μεγάλαους κραδασμούς. Η αναβλητικότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή, είπε.
«Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται μεγάλος σεισμός μεγέθους έως και 7,5 Ρίχτερ. Ένας τέτοιος σεισμός μπορεί να προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των κτηρίων που θα καταρρεύσουν ολοσχερώς ή θα υποστούν σοβαρές ζημιές κυμαίνονται από 50.000 έως 200.000», δήλωσε ο Γκιουνέι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αυτά τα κτήρια υψηλού κινδύνου, τα οποία είναι ως επί το πλείστον διάσπαρτα και δεν είναι ανθεκτικά στους σεισμούς, χρειάζονται άμεση μεταμόρφωση προτού καταρρεύσουν ακόμη και μετά από έναν μικρό σεισμό».
Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη γειτονική Συρία. Οι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότερα από 55.000 κτήρια είτε ισοπεδώθηκαν είτε υπέστησαν ζημιές που δεν επισκευάζονται. Η επίδρασή του έγινε αισθητή σε ένα τμήμα της Τουρκίας που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Κωνσταντινούπολη. Ο Γκιουνέι είπε ότι η Κωνσταντινούπολη είχε περίπου 1,2 εκατομμύρια κτήρια κατοικιών.
«Από αυτά, 817.000 κτίρια (70%) κατασκευάστηκαν πριν από τον σεισμό του 1999, όταν δεν υπήρχαν κατασκευαστικοί έλεγχοι σχετικά με την αντίσταση στους σεισμούς», είπε. Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: ο Γκιουνέι είπε ότι η Κωνσταντινούπολη είχε 150.000 αντισεισμικές ιδιοκτησίες που χτίστηκαν μετά το 2008, οι οποίες παρέμεναν άδειες. «Είτε ανήκουν στις κατασκευαστικές εταιρείες που περιμένουν πελάτες, είτε είναι το δεύτερο ή το τρίτο σπίτι των πλουσίων, που δεν μπαίνουν στον κόπο να νοικιάσουν αυτά τα διαμερίσματα», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει καν ανάγκη για περισσότερες κατασκευές στην Κωνσταντινούπολη», είπε.
«Ο αριθμός των κενών κτηρίων επαρκεί για να μετακινηθούν όσοι μένουν στα κτίρια υψηλού κινδύνου… Ωστόσο, μια τέτοια πολιτική απόφαση δεν έχει ληφθεί ποτέ από την κυβέρνηση». Ο σεισμός του 1999 ώθησε την κυβέρνηση να επιβάλει ειδική εισφορά που έγινε γνωστή ως «φόρος σεισμού». Τα χρήματα προορίζονταν να βοηθήσουν ώστε να γίνουν αντισεισμικές οι πόλεις της Τουρκίας.
«Ωστόσο, αυτά τα χρήματα από τους φόρους δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά και αποτελεσματικά. Αυτά τα χρήματα του ειδικού φόρου χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη άλλων κρατικών δαπανών» τόνισε ο ειδικός. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει καμία ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα. «Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των κτηρίων υψηλού κινδύνου δεν καλύπτονταν από έργα αστικού μετασχηματισμού», κατέληξε ο Γκιουνέι.