Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣήμερα η δίκη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη - Το κατηγορητήριο...

Σήμερα η δίκη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη – Το κατηγορητήριο και το μήνυμα των ΗΠΑ στον Ράμα

Στις 12 σήμερα (13.05.2023) το μεσημέρι θα γίνει στον Αυλώνα Αλβανίας η δίκη του Έλληνα υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Ο Φρέντι Μπελέρη συνελήφθη στην Χειμάρρα το βράδυ της Πέμπτης (11.05.2023), με το ένταλμα σύλληψής του αναφέρει ως αιτία τις κατηγορίες για «εξαγορά ψήφων».

Στον Έλληνα υποψήφιο δήμαρχο απαγορεύεται για 72 ώρες να συμμετέχει στην προεκλογική καμπάνια για τον Δήμο της Χειμάρρας, τον οποίο διεκδικεί.

Αυτό σημαίνει πως δε θα ξανακάνει προεκλογικό αγώνα για τον Δήμο σε αυτές τις εκλογές, αφού είναι την Κυριακή (14.05.2023), και η απαγόρευση τον «πιάνει» μέχρι την Δευτέρα.

Αντίπαλός του είναι ο νυν δήμαρχος που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα.

Μιλώντας στο newsit.gr η αδερφή του Φρέντι Μπελέρη ξέσπασε, λέγοντας πως ο Ράμα μιμείται τις πρακτικές των Τούρκων.

Ράμα: Η Δικαιοσύνη δείχνει την αποφασιστικότητά της

Ο Έντι Ράμα έκανε δηλώσεις μετά τη σύλληψη του Έλληνα υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, δηλώνοντας πως είναι δείγμα «της αποφασιστικότητας της Δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την αντιπολίτευση να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να επιβληθούν οι νόμοι δίκαια και ισότιμα

«Καλούμε τις (αλβανικές) αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα» διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάφερε: «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων.

Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα».

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα