Οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκαν χωρίς κατάπαυση του πυρός, καθώς η βία συνεχίστηκε σε ολόκληρη τη χώρα, με τις συνθήκες στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης να περιγράφονται ως «τρομερές και απελπιστικές», καθώς οι κάτοικοι ξεμένουν από τρόφιμα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος για την επίτευξη εκεχειρίας στις συνομιλίες στην Τουρκία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών μετά την εισβολή με εντολή της Μόσχας στη γειτονική χώρα πριν από εβδομάδες.
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν κοντά στην Αττάλεια εν μέσω μιας έκρηξης διεθνούς οργής για την επίθεση της Ρωσίας σε νοσοκομείο παίδων στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης που σκότωσε τουλάχιστον τρεις, ανάμεσά τους ένα παιδί. Η βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο των 600 κλινών που τραυμάτισε έγκυες γυναίκες ήταν απόδειξη «γενοκτονίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την επίθεση βάρβαρη, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι είναι πεπεισμένη ότι η «απάνθρωπη, σκληρή και τραγική» πράξη θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.
Την επομένη της επίθεσης, ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι οι συνθήκες στη Μαριούπολη ήταν «ολοένα και πιο άθλιες και απελπιστικές», καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση ή ρεύμα. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της οργάνωσης, Σάσα Βόλκοφ, περιέγραψε τις οδυνηρές συνθήκες στην πόλη, με τους ανθρώπους να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει φαγητό για τα παιδιά, ενώ ο ένας επιτίθεται στον άλλον για λίγη τροφή.
Η Τουρκία προσπαθεί να μεσολαβήσει για τη λήξη του πολέμου
Ο Κουλέμπα ζήτησε από τη Ρωσία να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη. Είπε ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη για διπλωματία, αλλά και ικανή να αμυνθεί καθώς φαινόταν ότι η Ρωσία θα πολεμήσει επιδιώκοντας την παράδοση του Κιέβου, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μεσολάβησε στη συνάντηση, δήλωσε πριν ξεκινήσει ότι στόχος ήταν να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ζελένσκι, με τη διευκόλυνση του Τούρκου ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά καταδίκασε την επίθεση και επέτρεψε την αγορά τουρκικής κατασκευής drones από την Ουκρανία, προσπαθεί να τοποθετηθεί ως ουδέτερος μεσολαβητής στη σύγκρουση. Πάντως, ο μοναδικός ηγέτης που ίσως καταφέρει να γίνει πραγματικός διαμεσολαβητής για να λήξει ο πόλεμος, είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νάφταλι Μπένετ, ο οποίος είναι ο μόνος που επισκέφτηκε το Κρεμλίνο μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, συνομιλώντας με τον Πούτιν. Το Ισραήλ, χώρα στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Κίεβο, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Παράλληλα όμως είπε ότι θα διατηρήσει την επικοινωνία του με τη Μόσχα, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.
Αυτά ζητά η Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος
Το Κρεμλίνο είπε ότι θα σταματήσει τον πόλεμο εάν η Ουκρανία σταματήσει τη στρατιωτική δράση, κατοχυρώνοντας στο σύνταγμά της ότι δεν έχει σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την προσαρτημένη Κριμαία και αναγνωρίζοντας τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη. Ο Πούτιν, μιλώντας σε συνεδρίαση της ρωσικής κυβέρνησης, αφού κατηγόρησε ξανά σύσσωμη τη Δύση, υποστήριξε η Ρωσία θα αναδυθεί ισχυρότερη μετά τις «παράνομες» κυρώσεις της Δύσης. «Δεν πρόκειται να κλειστούμε στον εαυτό μας. Είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με όλους τους διεθνείς εταίρους μας που το θέλουν αυτό», είπε. Πάντως, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, Fitch, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία.
Πηγή:Reader.gr