Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠράσινο φως για την ευρωπαϊκή «δεξαμενή ταλέντων» - Θα διευκολύνει τις προσλήψεις...

Πράσινο φως για την ευρωπαϊκή «δεξαμενή ταλέντων» – Θα διευκολύνει τις προσλήψεις από τρίτες χώρες

- Advertisement -

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «δεξαμενής ταλέντων» (EU Talent Pool), η οποία θα διευκολύνει την πρόσληψη ατόμων από τρίτες χώρες που αναζητούν εργασία στην ΕΕ.

Αυτή η «δεξαμενή ταλέντων» θα έχει τη μορφή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας σε ολόκληρη την ΕΕ που θα αντιστοιχεί τα προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία από χώρες εκτός της ΕΕ με τις κενές θέσεις εργασίας που αναζητούν εργοδότες της ΕΕ σε επαγγέλματα στα οποία υπάρχει έλλειψη.

«Η θέση του Συμβουλίου αποσκοπεί στο να συμβιβάσει τις αρχές της δίκαιης πρόσληψης με ένα ασφαλές και ολοκληρωμένο σύστημα μετανάστευσης, ενώ παράλληλα ενισχύει τη θέση της ΕΕ στον παγκόσμιο αγώνα για ταλέντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Τα άτομα που αναζητούν εργασία από τρίτες χώρες θα μπορούν να καταχωρίζουν το προφίλ τους στην πλατφόρμα EU Talent Pool και να παρέχουν πληροφορίες για τις δεξιότητες, τα προσόντα, την επαγγελματική τους εμπειρία και τις γλωσσικές τους γνώσεις. Η πλατφόρμα θα περιέχει επίσης κενές θέσεις εργασίας από εργοδότες σε όλη την ΕΕ.

Καθώς το EU Talent Pool έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, θα περιλαμβάνονται σε αυτό μόνο οι κενές θέσεις εργασίας για επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν έλλειψη σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συμμετοχή στη δεξαμενή ταλέντων θα παραμείνει προαιρετική για τα κράτη μέλη. Ένα συμμετέχον κράτος μέλος θα μπορεί επίσης να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή.

Με βάση τη θέση που συμφώνησαν σήμερα τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο θα είναι σε θέση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξεύρεση συμφωνίας για την τελική νομοθεσία. Η πρόταση παρουσιάστηκε από την Επιτροπή το Νοέμβριο του 2023 και αποτελεί μέρος του πακέτου κινητικότητας δεξιοτήτων και ταλέντων της ΕΕ που στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων ταλέντων από χώρες εκτός ΕΕ και στη διευκόλυνση της κινητικότητας εντός της ΕΕ.

cnn.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα