Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ ΠΟΥ προβλέπει «μεγάλο αριθμό» νοσηλειών λόγω Όμικρον

Ο ΠΟΥ προβλέπει «μεγάλο αριθμό» νοσηλειών λόγω Όμικρον

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον θα προκαλέσει «μεγάλο αριθμό νοσηλειών» ασθενών με Covid-19, «ιδιαίτερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων», προειδοποιεί το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ακόμη κι αν αυτή η παραλλαγή του Covid ήταν ελαφρώς λιγότερο επικίνδυνη από την προκάτοχό της, μετάλλαξη Δέλτα.

Ο ΠΟΥ εφιστά λοιπόν την προσοχή: προς το παρόν, τα κρούσματα που παρατηρούνται αφορούν κυρίως «νεαρούς και υγιείς πληθυσμούς σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού». «Δεν έχουμε δει ακόμη τον αντίκτυπο που θα έχει η Όμικρον στις πιο ευάλωτες ομάδες», ανέφερε η οργάνωση.

Παγκόσμια εξελίσσεται η ανοδική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού που πυροδοτεί η παραλλαγή Όμικρον. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως σημείωσαν ημερήσιο ρεκόρ τη Δευτέρα, διαταράσσοντας την περίοδο των εορτών ένα χρόνο αφότου άρχισαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια και δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού.

Αναλυτικότερα, οι πάνω από 1,44 εκατομμύρια μολύνσεις που εντοπίστηκαν παγκοσμίως τη Δευτέρα έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ στα πάνω από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης- μετά την αποκλεισμό από τους υπολογισμούς μιας ημέρας του Δεκεμβρίου του 2020, όταν η Τουρκία ανέφερε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αν και η Όμικρον μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη, η νόσος που προκαλεί μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, ειδικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει αναμνηστική δόση. Παρόλα αυτά, η ευκολία μετάδοσης και ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να πιέσουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Στο μεταξύ σημαντική αύξηση και κορύφωση των κρουσμάτων, και άρα πίεση στα νοσοκομεία, αναμένεται μετά τις γιορτές, με τις προειδοποιήσεις να δημιουργούν την ανησυχία ότι ο πλανήτης οδεύει προς το τρίτο έτος της πανδημίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα