Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟπλοκατοχή: Ποσό εύκολη είναι η αγορά όπλου στις ΗΠΑ – Σύγκριση με...

Οπλοκατοχή: Ποσό εύκολη είναι η αγορά όπλου στις ΗΠΑ – Σύγκριση με 16 χώρες

Οι New York Times συνέκριναν τη διαδικασία αγοράς όπλων σε 16 χώρες. Σε πολλά κράτη υπάρχουν εξαιρέσεις για εξειδικευμένα επαγγέλματα, ενώ η τοπική νομοθεσία ποικίλλει.

ΗΠΑ

  1. Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ένα όπλο στις ΗΠΑ, περνούν έναν άμεσο έλεγχο ιστορικού που λαμβάνει υπόψη τις ποινικές καταδίκες, την ενδοοικογενειακή βία και το καθεστώς μετανάστευσης.
  2. Ακολούθως, μπορούν να αγοράσουν ένα όπλο. Σημειώνεται πάντως ότι πολλές πολιτείες έχουν πρόσθετους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων περιόδων αναμονής και εκτεταμένων ελέγχων ιστορικού. Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών, ωστόσο, αγοράζουν όπλα χωρίς να ελεγχθεί το ιστορικό τους.

[kath-read-more post=”561926266″]

Ιαπωνία

  1. Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν όπλο, κάνουν μαθήματα για τη χρήση τους και περνούν γραπτές εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται έως και τρεις φορές τον χρόνο.
  2. Οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν βεβαίωση γιατρού ότι είναι διανοητικά σε καλή κατάσταση και δεν έχουν ιστορικό κατάχρησης ναρκωτικών.
  3. Ακολούθως, υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν εκπαίδευση σχετική με τα όπλα, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα.
  4. Οι υποψήφιοι καλούνται να περιγράψουν στην αστυνομία, μέσω συνέντευξης, γιατί χρειάζονται το όπλο.
  5. Καλούνται επίσης να κάνουν μια ανασκόπηση του ποινικού τους ιστορικού, του ιστορικού κατοχής όπλων, της απασχόλησης, της εμπλοκής με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, των προσωπικών χρεών και των σχέσεων με φίλους, οικογένεια και γείτονες.
  6. Στο επόμενο στάδιο, υποβάλλεται αίτηση για άδεια πυρίτιδας.
  7. Ακολουθεί ένα μονοήμερο εκπαιδευτικό μάθημα και τεστ βολής. Σε ορισμένες περιοχές απαιτείται από τους αγοραστές να χτυπήσουν με ακρίβεια έναν στόχο ή να δείξουν πως γνωρίζουν τις διαδικασίες ασφαλούς χειρισμού.
  8. Εν συνεχεία, οι αγοραστές πρέπει να λάβουν ένα πιστοποιητικό από έναν έμπορο όπλων που να περιγράφει το όπλο που ακριβώς θέλουν.
  9. Όσοι επιθυμούν την αγορά όπλου για κυνήγι, πρέπει να κάνουν αίτηση για άδεια κυνηγιού.
  10. Οι αγοραστές πρέπει να προμηθευτούν ένα χρηματοκιβώτιο για να αποθηκεύουν το όπλο τους, καθώς και να διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο πυρομαχικών που να πληροί τους κανονισμούς ασφαλείας.
  11. Ακολουθεί έλεγχος της αστυνομίας για την αποθήκευση όπλων.
  12. Στο επόμενο στάδιο, επικαιροποιείται το ιστορικό.
  13. Ακολουθεί η αγορά του όπλου.

Νέα Ζηλανδία

  1. Η διαδικασία αγοράς όπλου ξεκινά με έλεγχο ποινικού μητρώου, καθώς και ιστορικού ψυχικής υγείας και ενδοοικογενειακής βίας. Σημειώνεται ότι μετά τους θανάτους 50 ατόμων σε επιθέσεις σε δύο τεμένη, η Νέα Ζηλανδία υιοθέτησε νόμο που απαγορεύει τα περισσότερα ημιαυτόματα όπλα.Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένες χώρες, η Νέα Ζηλανδία δεν απαιτεί την καταχώριση των περισσότερων όπλων.
  2. Απαιτούνται συστατικές επιστολές, για το προφίλ του αγοραστή.
  3. Οι αρχές συνομιλούν, αυτοπροσώπως, με το περιβάλλον του υποψήφιου αγοραστή.
  4. Ακολουθεί έλεγχος ασφαλείας στο σπίτι, για τη σωστή αποθήκευση του όπλου.
  5. Ο υποψήφιος αγοραστής καλείται να παρακολουθήσει σεμινάριο για την ασφάλεια των όπλων.
  6. Η έγκριση για άδεια πυροβόλων όπλων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.
  7. Ακολούθως, μπορεί να γίνει η αγορά όπλου.

Νότια Αφρική

  1. Όποιος ενδιαφέρεται να πάρει όπλο θα πρέπει να γίνει πρώτα μέλος ενός διαπιστευμένου κυνηγετικού ή σκοπευτικού συλλόγου. Διαφορετικά, θα πρέπει να τεκμηριώσει εγγράφως γιατί χρειάζεται το μέσο αυτό
  2. Μετά θα πρέπει να ολοκληρώσει εκπαίδευση για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων, καθώς και να περάσει από γραπτή και πρακτική εκπαίδευση.
  3. Απαιτούνται δύο συστατικές επιστολές από συναδέλφους, φίλους ή τις αρχές της κοινότητας όπου μένει.
  4. Γίνεται καταχώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων.
  5. Στη συνέχεια, εξετάζεται πλήρως το ποινικό του μητρώο: αν είχε εγκληματική συμπεριφορά, ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας ή χρήσης ναρκωτικών. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αρχές ενδέχεται να μιλήσουν σε μέλη της οικογένειας ή γείτονες που μπορούν να εγγυηθούν για τον ενδιαφερόμενο ή να εξηγήσουν γιατί δεν πρέπει να πάρει όπλο.
  6. Μαζί με το όπλο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αγοράσει χρηματοκιβώτιο για το όπλο το οποίοι θα πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
  7. Χρειάζεται να επιτρέει στην αστυνομία να ελέγξει τον χώρο του.
  8. Ακολυοθεί πολύμηνη αναμονή για να εξετάσουν οι ομοσπονδιακές αρχές το αίτημα.
  9. Έπειτα από όλα αυτά, μπορεί να αγοράσει το όπλο.

Μεξικό

  1. Ο ενδιαφέρομενος θα πρέπει να λάβει από τις τοπικές αρχές επιστολή η οποία θα βεβαιώνει ότι έχει καθαρό ποινικό μητρώο.
  2. Θα πρέπει να καταθέσει και ο ίδιος μια επιστολή που θα δείχνει αν εργάζεται ή όχι και το εισόδημά του.
  3. Στη συνέχεια, ακολουθεί ο έλεγχος ιστορικού για ποινικό μητρώο, απασχόληση και αν έχει τώρα στην κατοχή του όπλο.
  4. Ακολουθεί το πιο ιδιαίτερο βήμα: ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ταξιδέψει στην Πόλη του Μεξικού, όπου βρίσκεται το μοναδικό κατάστημα που επτιρέπεται να πουλάει όπλα.
  5. Γίνεται καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων.
  6. Ακολουθεί η αγορά του όπλου.

Αυστραλία

Εξαιτίας ενός τραγικού περιστατικού μαζικών πυροβολισμών το 1996, στην Αυστραλία η κατοχή όπλου θεωρείται προνόμιο, όχι δικαιώμα. Οι κάτοχοι όπλων πρέπει να επικαλούνται συγκεκριμένο λόγο για να έχουν όπλο, όπως ότι είναι αγρότες ή κυνηγοί. Οι σύλλογοι όπλων πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές αν έχουν ανενεργά μέλη.

  1. Όποιος θέλει να πάρει όπλο θα πρέπει πρώτα να γίνει μέλος και να πηγαίνει τακτικά σε κυνηγετικό ή σκοπευτικό σύλλογο, ή να αποδείξει ότι είναι συλλέκτης.
  2. Μετά, θα πρέπει να ολοκληρώσει εκπαίδευση για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων, καθώς και να περάσει από γραπτή και πρακτική εκπαίδευση.
  3. Θα πρέπει να αποκτήσει αποθηκευτικό χώρο για το όπλο που να πληροί τους κανονισμούς ασφάλειας.
  4. Στη συνέχεια, εξετάζεται πλήρως το ποινικό του μητρώο (ενδοοικογενειακή βία, συλλήψεις, περιοριστικές εντολές). Οι αρχές ενδέχεται να πάρουν συνεντεύξεις από την οικογένεια του ενδιαφερόμενου ή μέλη της κοινότητάς του.
  5. Έπειτα, πρέπει να πάρει άδεια για το συγκεκριμένο είδος όπλου που επιθυμεί.
  6. Ακολουθεί αναμονή τουλάχιστον 28 μερών.
  7. Τέλος, αγοράζει το όπλο για το οποίο έχει πάρει άδεια.

Αυστρία

  1. Για πιστόλι ή ημιαυτόματη καραμπίνα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν αποτελεί κίνδυνο. Στην Αυστρία υπάρχουν διαφορετικά βήματα για την απόκτηση καραμπίνας, όπως γραπτή και πρακτική εξέταση.
  2. Εξετάζεται το ποινικό μητρώο.
  3. Όποιος θέλει να αγοράσει όπλο συμπληρώνει έντυπο για την ψυχική του υγεία και περνάει ψυχολογικό και σωματικό τεστ.
  4. Μετά, πρέπει να ολοκληρώσει μάθημα για τον ασφαλή χειρισμό και αποθήκευση του όπλου.
  5. Εν συνεχεία, πρέπει να αποκτήσει αποθηκευτικό χώρο για το όπλο.
  6. Ακολουθεί η αγορά του όπλου.
  7. Αν πήρε κυνηγετική καραμπίνα ή τουφέκι, πρέπει να περιμένει άλλες τρεις μέρες. Αυτό το μέτρο χρησιμοποιείται για να μειωθεί η πιθανότητα παρορμητικής βίας.

Καναδάς

  1. Όποιος θέλει να πάρει όπλο θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι πηγαίνει τακτικά σε σκοπευτικό σύλλογο ή ότι είναι συλλέκτης όπλων.
  2. Μετά, θα πρέπει να ολοκληρώσει εκπαίδευση για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων, καθώς και να περάσει από γραπτή και πρακτική εκπαίδευση.
  3. Θα χρειαστούν δύο συστατικές επιστολές. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τα ονόματα συντρόφων με τους οποίες έχουν ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Με τη σειρά τους, εκείνοι θα πρέπει να υπογράψουν την αίτηση απόκτησης όπλου ή να ειδοποιηθούν από την αστυνομία.
  4. Ακολουθεί η αίτηση για άδεια οπλοφορίας και αναμονή 28 ημερών.
  5. Στη συνέχεια, εξετάζεται πλήρως το ποινικό του μητρώο: αν ο ενδιαφερόμενος είχε εγκληματική συμπεριφορά, ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας ή χρήσης ναρκωτικών.
  6. Τέλος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει το όπλο. Αν πάρει πιστόλι, τότε πρέπει να το δηλώσει στην αστυνομία.

Ινδία

  1. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι μέλος σκοπευτικού συλλόγου ή να αποδείξει ότι ο ίδιος ή η ιδιοκτησία του βρίσκονται υπό απειλή.
  2. Μετά, πρέπει να ολοκληρώσει μάθημα για τον ασφαλή χειρισμό και αποθήκευση του όπλου. Αυτό το βήμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πόσο εφαρμόζουν τον νόμο οι κατά τόπους αρχές.
  3. Απαιτούνται πιστοποιητικά σωματικής και ψυχικής υγείας από τον γιατρό.
  4. Θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι υπάρχει ασφαλής χώρος για τη φύλαξη του όπλου.
  5. Ακολουθεί έρευνα σε βάθος τριών ετών για ποινικό μητρώο, φορολογία, ιστορικό ψυχικής υγείας και ενδοοικογενειακής βίας. Συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις με τον ενδιαφερόμενο, την οικογένεια και γείτονές του.
  6. Τέλος, μπορεί να προχωρήσει στην αγορά του όπλου.

Ένας ιδιαίτερος νόμος στην Ινδία είναι ότι οι αρχές μπορούν να κατασχέσουν τα όπλα κατά τη διάρκεια των εκλογών και να τα επιστρέψουν μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Γερμανία

  1. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γίνει μέλος σε σύλλογο σκοποβολής, να αποκτήσει άδεια κυνηγιού, να αποδείξει ότι είναι συλλέκτης όπλων ή να δείξει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.
  2. Πρέπει επίσης να αποδείξει ότι γνωρίζει να χειρίζεται τα όπλα, ενδεχομένως με γραπτή ή πρακτική εξέταση.
  3. Αν είναι κάτω των 25 ετών, πρέπει να πάρει πιστοποιητικό ψυχικής υγείας από γιατρό.
  4. Θα πρέπει να αποκτήσει αποθηκευτικό χώρο για το όπλο. Η αστυνομία μπορεί να κάνει έλεγχο στο σπίτι του, χωρίς κάποια ειδοποίηση.
  5. Στη συνέχεια, εξετάζεται πλήρως το ποινικό του μητρώο: αν είχε εγκληματική συμπεριφορά, ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας ή χρήσης ναρκωτικών.
  6. Έπειτα, πρέπει να πάρει άδεια για το συγκεκριμένο είδος όπλου που επιθυμεί. Μπορεί και πάλι να υπάρξει έλεγχος ιστορικού.
  7. Τέλος, μπορεί να αγοράσει το όπλο.

Βρετανία

  1. Όποιος θέλει να αγοράσει όπλο πρέπει να είναι μέλος σκοπευτικού συλλόγου ή να αποδείξει ότι είναι κυνηγός.
  2. Χρειάζεται μια συστατική επιστολή.
  3. Θα πρέπει να αποκτήσει αποθηκευτικό χώρο για το όπλο.
  4. Ακολουθεί έλεγχος ιστορικού, με την αστυνομία να διεξάγει τη συνέντευξη στην οικία του ενδιαφερόμενου, όπου και θα ελέγξει αν έχει κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο.
  5. Τέλος, μπορεί να αγοράσει το όπλο.

Βραζιλία

  1. Ο ενδιαφερόμενος γράφει μια αίτηση όπου εξηγεί γιατί χρειάζεται το όπλο για αυτοάμυνα.
  2. Πρέπει να εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλου και να δείξει ότι μπορεί να πετύχει στόχο σε απόσταση 5 με 7 μέτρα με ποσοστό ευστοχίας 60%.
  3. Πρέπει να πάρει πιστοποιητικό από ψυχολόγο.
  4. Πρέπει επίσης να αποδείξει ότι έχει καθαρό ποινικό μητρώο και δεν είναι στο στόχαστρο κάποιας ποινικής έρευνας.
  5. Ακολουθεί η αγορά του όπλου. Προσοχή, όμως, δεν το παίρνετε ακόμα.
  6. Το όπλο θα πρέπει να καταχωρηθεί στην ομοσπονδιακή αστυνομία.
  7. Κάθε φορά που θα γίνεται μεταφορά του όπλου, όπως και την πρώτη φορά μετά την αγορά του από το μαγαζί, θα πρέπει να συμπληρωθεί μια αίτηση online.
  8. Τέλος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάει στο κατάστημα και να παραλάβει το όπλο του.

Ρωσία

  1. Αρχικά, απαιτείται άδεια κυνηγιού ή να εξηγήσει ο ενδιαφερόμενος ότι χρειάζεται το όπλο για λόγους αυτοάμυνας. Πολλοί Ρώσοι αμελούν αυτό το βήμα.
  2. Ακολουθούν εξετάσεις για τους νόμους, τον χειρισμό του όπλου και την παροχή πρώτων βοηθειών.
  3. Χρειάζεται πιστοποιητικό από γιατρό ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει κάποια ψυχική ασθένεια ούτε ιστορικό με ναρκωτικά.
  4. Έπειτα, πρέπει να περάσει εκπαίδευση και εξετάσεις για τον ασφαλή χειρισμό των όπλων.
  5. Απαιτείται αίτηση για άδεια οπλοφορίας.
  6. Γίνεται έλεγχος ιστορικού.
  7. Ακολουθεί η αγορά του όπλου.

Ισραήλ

  1. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γίνει μέλος σε σκοπευτικό σύλλογο είτε να αποδείξει ότι ζει ή εργάζεται σε επικίνδυνη περιοχή, όπως κάποιοι οικισμοί. Κάποια επαγγέλματα μπορούν να αποκτήσουν πιο εύκολα άδεια οπλοφορίας, όπως όσοι εργάζονται στην ασφάλεια, την έρευνα ή την παρασιτοκτονία.
  2. Χρειάζεται πιστοποιητικό από γιατρό ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει κάποια ψυχική ασθένεια ούτε ιστορικό με ναρκωτικά.
  3. Πρέπει να αποκτήσει χρηματοκιβώτιο για το όπλο.
  4. Θα πρέπει να δώσει στις αρχές το ποινικό του μητρώο, καθώς και τυχόν ιστορικό με ψυχικά νοσήματα.
  5. Στη συνέχεια, αγοράζει το όπλο και περιορισμένο αριθμό σφαιρών (συνήθως 50).
  6. Πριν πάρει το όπλο στο σπίτι, πρέπει να δείξει ότι μπορεί να το χειρίζεται.

Κίνα

  1. Χρειάζεται να αποδειχτεί ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για την απόκτηση όπλου, όπως το κυνήγι ή η αθλητική σκοποβολία.
  2. Το όπλο απαγορεύεται να φυλάσσεται στο σπίτι. Πρέπει να φυλάσσεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.
  3. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δείξει ότι ξέρει να χειρίζεται και να αποθηκεύει το όπλο.
  4. Ακολουθεί έλεγχος ιστορικού (ποινικό μητρώο, ψυχική υγεία, ενδοοικογενειακή βία).
  5. Τέλος, μπορεί να πάει να πάρει το όπλο.

Υεμένη

Μετά τις ΗΠΑ, η Υεμένη έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής όπλων στον κόσμο. Αν και ο νόμος λέει ότι οι αγοραστές πρέπει να αγοράζουν όπλα μόνο από εξουσιοδοτημένα καταστήματα και να τα καταχωρούν στις αρχές, η παρανομία βρίθει.

  1. Είναι τόσο απλό: ο ενδιαφερόμενος πάει σε ένα κατάστημα πώλησης όπλων ή βρίσκει έναν αγοραστή online και…
  2. …Αγοράζει το όπλο.

πηγή kathimerini.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα