Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝέος ανθρωπιστικός διάδρομος σήμερα για Μαριούπολη – Συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας

Νέος ανθρωπιστικός διάδρομος σήμερα για Μαριούπολη – Συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας

37η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας συνεχίζονται ενώ ειρηνευτικές συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας έχουν προγραμματισθεί να επαναληφθούν σήμερα το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο που έθεσαν οι δια ζώσης διπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Η Ρωσία αναδιατάσσει τις δυνάμεις της στην Γεωργία και αποσύρει μέρος προκειμένου να ενισχύσει την εισβολή της στην Ουκρανία ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. «Είναι ενδεικτικό των απροσδόκητων απωλειών που υπέστη κατά τη διάρκεια της εισβολής», πρόσθεσε η βρετανική υπηρεσία .
Ένας νέος ανθρωπιστικός διάδρομος πρόκειται να ανοίξει από τις 10 το πρωί της Παρασκευής για να επιτρέψει στους αμάχους να βγουν από το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο βρίσκεται στο Ντονμπάς στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Έπειτα από «προσωπικό αίτημα του Γάλλου προέδρου και του γερμανού καγκελαρίου προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ . Κονβόι ουκρανικών λεωφορείων έχει ξεκινήσει για τη Μαριούπολη για να προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες και να βγάλει εγκλωβισμένους αμάχους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

 

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερέσκουκ ανακοινωσε ότι μια συνοδεία 45 ουκρανικών λεωφορείων ήταν καθ’ οδόν προς την πολιορκούμενη πόλη , γεγονός που επιβεβάιωσε και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).
Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν στην Μαριούπολη εκεί μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών. Η κα Βερέσκουκ κατηγόρησε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα ότι απέκλεισαν αργά χθες το βραδυ τη συνοδεία λεωφορείων σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στη Βασίλισκα σε απόσταση τριών ωρών από τη Μαριούπολη .

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις ότι ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας ήταν «μια στρατηγική καταστροφή» για τη Ρωσία. « Επεσαν στην αντιληψή μας αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι αυτή ήταν μια στρατηγική καταστροφή για τη Ρωσία», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας Kate Bedingfield, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «εργάζεται για να επαναπροσδιορίσει τους αρχικούς στόχους της εισβολής της».

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας είπε ότι ο Πούτιν «δεν ήταν η δύναμη που ήταν» και «άνθρωπος σε ένα κλουβί που έφτιαξε ο ίδιος». Ο Wallace είπε στο Sky News: «Είναι απομονωμένος. Ο στρατός του έχει εξαντληθεί, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. Δεν πρέπει μόνο να ζήσει με τις συνέπειες αυτού που κάνει στην Ουκρανία, αλλά πρέπει επίσης να ζήσει με τις συνέπειες όσων έχει κάνει στον δικό του στρατό».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για «ισχυρά πλήγματα» στην περιοχή του Ντονμπάς, αφού φαινόταν να αποσύρεται από μια επίθεση στο Κίεβο. Το Πεντάγωνο είπε επίσης ότι η Ρωσία ενδέχεται να επανατοποθετήσει ορισμένες από τις δυνάμεις της για να τις στείλει στο Ντονμπάς.
Οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας θα συναντηθούν για μια πρώτη σύνοδο κορυφής μετά από δύο χρόνια την Παρασκευή, με τις Βρυξέλλες να επιθυμούν να λάβουν διαβεβαιώσεις από το Πεκίνο ότι ούτε θα προμηθεύσει στη Ρωσία όπλα ούτε θα βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Αξιωματούχοι της ΕΕ που συμμετέχουν στις προετοιμασίες της συνόδου κορυφής δήλωσαν ότι οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί στη Ρωσία θα έβλαπτε τη διεθνή φήμη της Κίνας και θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους – την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν εγκαταλείψει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνομπίλ, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Ατομικής Ενέργειας, επικαλούμενο το προσωπικό στο σημείο. Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να φεύγουν αφού οι στρατιώτες πήραν «σημαντικές δόσεις» ραδιενέργειας από το σκάψιμο χαρακωμάτων στην εξαιρετικά μολυσμένη τοποθεσία, δήλωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Η Energoatom είπε ότι οι Ρώσοι είχαν σκάψει στο δάσος εντός της ζώνης αποκλεισμού γύρω από το πλέον κλειστό εργοστάσιο και «πανικοβλήθηκαν με το πρώτο σημάδι της ασθένειας», η οποία «εμφανίστηκε πολύ γρήγορα». Η Energoatom είπε αργότερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πάρει Ουκρανούς στρατιώτες ως ομήρους όταν έφυγαν.
Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της συμφώνησαν να στείλουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να την υπερασπιστούν ενάντια στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα σταλούν τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον δήλωσε ότι η Αυστραλία θα στείλει τεθωρακισμένα τετρακίνητα οχήματα Bushmaster στην Ουκρανία αφού ο Ζελένσκι τα ζήτησε ρητά κατά τη διάρκεια μιας βίντεο έκκλησης προς τους Αυστραλούς νομοθέτες την Πέμπτη. Ο Μόρισον είπε ότι τα οχήματα θα μεταφερθούν στην Ουκρανία, αλλά δεν διευκρίνισε πόσα θα σταλούν ή πότε.
Ο αρχηγός των στρατιωτικών πληροφοριών της Γαλλίας, στρατηγός Eric Vidaud, εγκαταλείπει τη θέση του, αφού το Παρίσι απέτυχε να προβλέψει με ακρίβεια -σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους- ότι η Ρωσία θα εξαπέλυε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσαν αρκετές πηγές με γνώση της αποχώρησής του.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα