Αναζωπυρώνεται η σύρραξη στην Μέση Ανατολή, μετά την αιματηρή επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν με αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα παιδιά και νέοι που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του χωριού, με το Ισραήλ να εκφράζει την οργισμένη αντίδραση του υποσχόμενο πως θα τιμωρήσει αυστηρά την Χεζμπολάχ εξαπολύοντας μπαράζ βομβαρδισμών στο έδαφος του Λιβάνου.
Συγκεκριμένα λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους εντός του εδάφους του Γκολάν κατά Ισραηλινής βάσης στην περιοχή, γεγονός που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα. Ένας πύραυλος έπεσε στην πόλη Μαζντάλ Σαμς, στο γήπεδο σκοτώνοντας παιδιά που έπαιζαν. Δεν είναι σαφές αν η επίθεση αυτή έγινε εσφαλμένα ή ήταν και στοχευμένη. Η φιλο-Ιρανική οργάνωση διαψεύδει επίσημα το χτύπημα. Η Χεζμπολάχ δεν συνηθίζει να μην αναλαμβάνει ευθύνες ή να πραγματοποιεί τέτοιου είδους χτυπήματα και ειδικά σε Δρούζους. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ήταν επίθεση άλλων, αφού η Χεζμπολάχ πριν το συμβάν είχαν πει ότι βομβαρδίζουν σε εκείνη την περιοχή λίγο πιο βόρεια. Το χτύπημα δίνει μία νέα δυναμική στην ένταση που υπάρχει εδώ και οκτώ μήνες, καθώς η Χεζμπολάχ, από την επομένη κιόλας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη στήριξης της Χαμάς.
Κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή καθώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ συνεδριάζει προκειμένου να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στο φονικό χτύπημα της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ το Σάββατο. Η αντίδραση θεωρείται δεδομένη, το πότε επίσης ενδέχεται να είναι εντός της ημέρας. Δεν γνωρίζει κανείς όμως τον τρόπο. Τα έντεκα από τα δώδεκα παιδιά, όλα της αραβικής κοινότητας των Δρούζων που σκοτώθηκαν, τάφηκαν σήμερα σε κλίμα οργής ενώ, σύμφωνα με το νοσοκομείο της Χάιφα, το οποίο νοσηλεύει τους τραυματίες ακόμα τρία παιδιά, παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις.
The rockets struck the Druze town of Majdal Shams. pic.twitter.com/3fKpnnLRF9
— Oli London (@OliLondonTV) July 27, 2024
Από την πλευρά της η Βυρηττός καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Έντονη ανησυχία εκφράζουν ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, καταγράφεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή γενίκευσης της σύρραξης στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, με παρεμβάσεις τρίτων χωρών και με τελευταία αυτήν της Αιγύπτου, η οποία προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας γενίκευσης, στηρίζοντας το Λίβανο και αποφεύγοντας να κάνει κάποια αναφορά στη Χεζμπολάχ. Παρά τις δραματικές εξελίξεις πάντως στο Ισραήλ, ο διάλογος με στόχο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζεται στη Ρώμη, ανεπηρέαστος -μέχρι στιγμής – από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ. Μέχρι το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι ημερών, η περιοχή ανήκε στη Συρία. Την προσάρτησε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το Γκολάν ως Ισραηλινό έδαφος, γεγςνός που συνέβη επί Προεδρίας Τραμπ.