Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΛήγουν από το 2024 τα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης μορφής του Μίκυ...

Λήγουν από το 2024 τα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης μορφής του Μίκυ Μάους

Χωρίς προστασία από πνευματικά δικαιώματα θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2024 η αρχική μορφή του Μίκυ Μάους, αυτή που έκανε του Γουόλτ Ντίσνεϊ γνωστό και τον βοήθησε να χτίσει την αυτοκρατορία του.

Πρόκειται για τη φιγούρα του Μίκυ που εμφανίζεται στην ταινία «Steamboat Willie» από το 1928, η οποία γίνεται δημόσιο κτήμα έπειτα από 95 χρόνια στην κατοχή της Disney. Πρακτικά κάθε ένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί και να «πουλά» την ταινία και τους χαρακτήρες της όπως θέλει.

Η απώλεια των αποκλειστικών δικαιωμάτων για το αυτό το πρώτο σχέδιο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, σημειώνει ο Guardian, καθώς η Disney για δεκαετίες έκανε σειρά νομικών ελιγμών για να διατηρήσει στην ιδιοκτησία της το σχέδιο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η εταιρεία, εξάλλου, δεν περνά τις καλύτερες ώρες της το τελευταίο διάστημα. Από τη μία είναι η διαμάχη με τομ συντηρητικό κυβερνήτη της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και από την άλλη τα οικονομικά προβλήματα από τη ζημιογόνο υπηρεσία streaming Disney+ και τις κινηματογραφικές αποτυχίες.

«Η Disney έχει πολλά πράγματα να ανησυχεί αυτή τη στιγμή, και η λήξη προστασίας του Μίκυ Μάους του “Steamboat Willie” μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της λίστας της», εξηγεί στον Guardian Βρετανός καθηγητής, ειδικός στα πνευματικά δικαιώματα. «Παρόλα αυτά -συμβολικά βέβαια- τα πνευματικά δικαιώματα είναι σημαντικά για τη Disney που ήταν πολύ προσεκτική με τα πνευματικά της δικαιώματα σε βαθμό που έχουν αλλάξει νόμοι για να τα προστατεύσουν», προσθέτει ο ίδιος.

Μαζί με άλλες εταιρείες που επιδιώκουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, άσκησε πιέσεις για το νόμο του 1998 για την επέκταση των πνευματικών δικαιωμάτων. Τότε η περίοδος προστασίας είχε επεκταθεί κατά 20 χρόνια, στα 95 χρόνια. Αλλά πλέον οι βουλευτές ελάχιστα ενδιαφέρονται να αλλάξουν τον νόμο.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα