Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή''Κατέρρευσε'' η τιμή του φυσικού αερίου

”Κατέρρευσε” η τιμή του φυσικού αερίου

Στα πρωτοφανή επίπεδα των 20 σεντς ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στη λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας, καθώς η ραγδαία αύξηση της παραγωγής υπερκαλύπτει πλέον τα δίκτυα αγωγών, δημιουργώντας μια περιφερειακή υπεραφθονία του καυσίμου.

Το φυσικό αέριο της τεράστιας περιοχής Πέρμιαν, γνωστή ως Waha, διαπραγματευόταν για μόλις 20 σεντς έως 70 σεντς ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες τη Δευτέρα, έναντι του αμερικανικού συμβολαίου αναφοράς που διαπραγματεύεται γύρω στα 5,20 δολάρια και τις ευρωπαϊκές τιμές κοντά στα 28 δολάρια. Εάν οι τιμές του Δυτικού Τέξας πέσουν σε αρνητικό έδαφος, οι παραγωγοί ενέργειας θα πληρώνουν ουσιαστικά κάποιον για να πάρουν το φυσικό αέριο από τα χέρια τους – κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και δύο χρόνια.

Τι συνέβη;

Η κατάρρευση των τιμών καταδεικνύει την έντονη αντίθεση μεταξύ των άφθονων προμηθειών του καυσίμου στις ΗΠΑ και της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Οι στενές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία απειλούν να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στο ντίζελ, τον άνθρακα και την ενέργεια, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται για ενέργεια, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Η βουτιά των τιμών στο Τέξας οφείλεται στην προγραμματισμένη συντήρηση των συστημάτων αγωγών Gulf Coast Express και El Paso Natural Gas της Kinder Morgan.
Η ανεπαρκής χωρητικότητα των αγωγών είναι στην πραγματικότητα ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα που καταδιώκει τους παραγωγούς φυσικού αερίου της Permian Basin εδώ και χρόνια.

Τα σημεία ασφυξίας επιδεινώνονται όταν οι φορείς εκμετάλλευσης των αγωγών πρέπει να εκτελούν επισκευές και εργασίες προληπτικής συντήρησης που επιβάλλουν προσωρινές μειώσεις της πίεσης ή διακοπή της μεταφοράς. Οι περιορισμοί των αγωγών της Permian “δεν έχουν ποτέ ξεπεραστεί”, καθιστώντας την περιοχή πιο ευάλωτη σε ξαφνικές πλημμύρες και αστάθεια των τιμών, δήλωσε ο Campbell Faulkner, επικεφαλής αναλυτής δεδομένων στην OTC Global Holdings.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Μια διαταραχή στις αρχές Οκτωβρίου στο σχηματισμό της πολικής δίνης – κάνοντάς την πιο επιμήκη – διοχετεύει ψυχρότερο αέρα προς το ανώτερο βόρειο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ευρώπης και της Κίνας, όπως υποδεικνύει η Severe Weather Europe. Αυτό θα μπορούσε να εγείρει το φάσμα της έλλειψης ενέργειας, καθώς οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται, υποδαυλίζοντας την έντονη ζήτηση για φυσικό αέριο, άνθρακα και προϊόντα πετρελαίου.

Υπάρχουν επίσης επιπτώσεις στο κλίμα, επειδή μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που αντλείται στη λεκάνη Permian είναι υποπροϊόν της εξόρυξης αργού πετρελαίου. Όταν οι αγωγοί είναι πολύ γεμάτοι για να διαχειριστούν περισσότερο αέριο, οι εταιρείες συνήθως καίνε το πλεονάζον αέριο, ώστε να μην χρειαστεί να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή πετρελαίου. Η πρακτική αυτή, γνωστή ως καύση, έχει προκαλέσει την αυξανόμενη οργή των περιβαλλοντικών ομάδων και τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών.

Το αέριο που παραδίδεται στον κόμβο Waha κατέρρευσε κατά 85% και διαμορφώθηκε στα 41 σεντς τη Δευτέρα. Οι τιμές στην περιοχή έγιναν αρνητικές οκτώ φορές το 2020 και περισσότερες από δύο δωδεκάδες φορές το 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Πηγή: bankingnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα