Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΙσχυρός σεισμός 6,3 βαθμών Ρίχτερ στην Κροατία-Νεκρό ένα παιδί

Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών Ρίχτερ στην Κροατία-Νεκρό ένα παιδί

Τον θάνατο ενός παιδιού, τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου μέχρι στιγμής αριθμού ανθρώπων και καταστροφές σε πολλά κτίρια προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.19 μ.μ. ώρα Ελλάδας την Τρίτη στην κεντρική Κροατία, μία ημέρα μετά από τη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, αναφέρει η kathimerini.gr

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Ζάγκρεμπ, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ).

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική ακτή της Αδριατικής, στη Σλοβενία, τη Βοσνία και τη Σερβία. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Σλοβενίας έκλεισε προληπτικά μετά τον σεισμό στην Κροατία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα νεκρό παιδί – Πολλοί τραυματίες

Βάσει μαρτυριών που επικαλείται το EMSC, έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές κυρίως στην κωμόπολη Πετρίνια, ο δήμαρχος της οποίας, Ντάρινκο Ντούμποβιτς, ανακοίνωσε τον θάνατο ενός παιδιού. «Ενημερωθήκαμε πως ένα κοριτσάκι σκοτώθηκε» επιβεβαίωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα θύματα.

Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν τραυματίες σε τουλάχιστον τρεις πόλεις. Ο επικεφαλής των τοπικών ιατρικών υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών, Τόμισλαβ Φαμπίγιανιτς, σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλοί τραυματίες» σε Πετρίνια και Σιζάκ.

eikones-katastrofis-apo-ta-6-4-richter-stin-kroatia0
Φωτ. REUTERS/ Antonio Bronic

Ο δήμαρχος της Πετρίνια δήλωσε στο δίκτυο Ν1 ότι η μισή πόλη έχει καταστραφεί και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια. «Βγάζουμε ανθρώπους από αυτοκίνητα, άκουσα επίσης ότι το νηπιαγωγείο κατέρρευσε, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχαν παιδιά εκεί», δήλωσε ο κ. Ντάμποβιτς στο Ν1.

eikones-katastrofis-apo-ta-6-4-richter-stin-kroatia1
AP Photo/ Sasa Kavic
eikones-katastrofis-apo-ta-6-4-richter-stin-kroatia2
AP Photo
eikones-katastrofis-apo-ta-6-4-richter-stin-kroatia3
Slavko Midzor/PIXSELL via REUTERS
eikones-katastrofis-apo-ta-6-4-richter-stin-kroatia4
Slavko Midzor/PIXSELL via REUTERS
eikones-katastrofis-apo-ta-6-4-richter-stin-kroatia5
Slavko Midzor/PIXSELL via REUTERS

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, άνθρωποι πήδηξαν από μπαλκόνια στην Πετρίνια, ενώ κατέρρευσε η οροφή νοσοκομείου στη Σιζάκ.

Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους και σε άλλες πόλεις κοντά στο επίκεντρο, καθώς και στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, όπου καταγράφηκαν ζημιές στα υπουργεία Κατασκευών και Άμυνας.

Προβλήματα προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Στην Πετρίνια μεταβαίνουν εσπευσμένα ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς και ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς.

eikones-katastrofis-apo-ta-6-4-richter-stin-kroatia6
Slaven Branislav Babic/PIXSELL via REUTERS
eikones-katastrofis-apo-ta-6-4-richter-stin-kroatia7AP Photo/Goran Juric

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα