Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Ελληνική πλευρά από την εκ πρώτης όψεως “αθώα” πλεύση ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας ανοιχτά των Ιμίων, στο πλαίσιο απόπειρας δημιουργίας περιβαλλοντικών πάρκων μέσω συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και με αυξανόμενες παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.
Συγκεκριμένα με την Τουρκία να θεωρεί «γκρίζες» περιοχές όπως αυτή των Ιμίων, στην Ελληνική πλευρά επικρατεί προβληματισμός, αναφορικά με πιθανή απόπειρα του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους να πλεύσει μέσα στα Εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, επικαλούμενο επιστημονικές έρευνες και επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει τη δική της οπτική για τη συγκεκριμένη περιοχή. Αναλυτικότερα η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κατ’ ελάχιστο το αναθεωρητικό δόγμα της που έχει ως αιχμή του τη «Γαλάζια Πατρίδα», δείχνοντας το σε καθημερινή βάση με παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, με το casus belli, με τις πρόσφατες ασκήσεις «Θαλασσόλυκος» και «Efes», με την δεύτερη να έχει καθαρά αποβατικό χαρακτήρα, καθώς έγινε με την συμμετοχή και του μίνι αεροπλανοφόρου «Anadolu» απέναντι από την Χίο, με το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε σχετική ανάρτηση να αναφέρει χαρακτηριστικά: “Αφού οι πεζοναύτες κατέλαβαν με επιτυχία το νησί – στόχο, οι καθορισμένοι στόχοι καταστράφηκαν και η τουρκική σημαία υψώθηκε στην περιοχή”. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το διάβημα της ελεγχόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης στην Λιβύη για τις έρευνες επ’ ωφελεία της Ελλάδας νότια της Κρήτης, καθώς και το ζήτημα των περιβαλλοντικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, για τα οποία η Άγκυρα ζητά συνεργασία, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν νησιά και περιοχές στο Αιγαίο που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα πάρκα της όπου αυτή θέλει, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει τονίσει πως αυτά θα γίνουν σε Εθνικά Χωρικά Ύδατα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η Τουρκία προχώρησε σε μια κίνηση η οποία μπορεί να ενταχθεί στο «παιχνίδι» που παίζει η Τουρκία και με το περιβάλλον, με την Τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και συγκεκριμένα τον σταθμό της Σμύρνης να προχωρά στην εκδοση NAVTEX στις 17 Μαΐου με την οποία ανακοίνωσε την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Tubitak Marmara» κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο από τις 20 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου για περιβαλλοντικές έρευνες. Το «Tubitak Marmara» απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης στις 25 Μαΐου και κατευθύνθηκε νότια κατά μήκος των τουρκικών ακτών, διενεργώντας επιστημονικές έρευνες επί της στήλης του ύδατος. Το πρωί της Κυριακής έριξε προσωρινά άγκυρα στα 5,5 ναυτικά μίλια βόρεια των Ιμίων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε ξανά τον πλου του με κατεύθυνση νότια, πλέοντας ανατολικά των Ιμίων, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.