Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ Ρωσία απειλεί να κόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη -...

Η Ρωσία απειλεί να κόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα ώστε να “απαντήσει” στην Ευρώπη σε ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία απειλεί να κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Μια κίνηση που θα μπορούσε να εντείνει την αναταραχή στις αγορές ενέργειας και οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.

Ακόμη πάντως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ προσθέτοντας ότι ο αγωγός λειτουργεί επί του παρόντος “με πλήρη δυναμικότητά του”. Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά”, σημείωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι.

Στον απόηχο των απειλών της Ρωσίας και συζητήσεων Ευρώπης και ΗΠΑ για την ​​επιβολή ενεργειακού εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έφτασαν τη Δευτέρα να ενισχύονται έως και 79%, στα 345 ευρώ. Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημείωσε άλμα 24% στα 239 ευρώ η μεγαβατώρα.

“Έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε την απόφαση”
Ο Νόβακ επικαλέστηκε την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, λέγοντας “έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε την αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στο αέριο που περνά από τον αγωγό Nord Stream 1”.

Η εξάρτηση που έχει η Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια ήταν βασικός παράγοντας στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ηγέτες των χωρών ώστε να συμφωνήσουν για το πώς θα απαντήσουν στη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο φρέναρε το έργο του αγωγού Nord Stream 2, ύψους 11 δισ. δολαρίων, και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι εργάζονται σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να μειώσει τις ανάγκες εισαγωγών του μπλοκ από τη Ρωσία κατά σχεδόν 80% φέτος.

Σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Βloomberg, o εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζει ένα σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το οποίο οι ανάγκες σε εισαγωγές θα περικοπούν κατά σχεδόν 80% φέτος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάινεται ότι αναθεωρεί την ενεργειακή στρατηγική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσει την επιρροή του Κρεμλίνου. Το σχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Ο στόχος είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα.

 

Τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημείωσε: “Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία”.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε “ουσιαστικής σημασίας” τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

“Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία”, τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, “αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο”.

“Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία”, παραδέχθηκε.

Πηγή:thetoc.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα