Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ Γερμανία κλείνει τα σύνορα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος

Η Γερμανία κλείνει τα σύνορα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος

.

Αναστάτωση και αντιδράσεις προκαλεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει εσωτερικούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της κλειδωνίζοντας την συνθήκη Σένγκεν.

Συγκεκριμένα οι Γερμανικές αρχές έχουν ενημερώσει την Επιτροπή ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία συνεργάζεται με τις αρχές των γειτονικών χωρών με βάση ευρύ φάσμα συμφωνιών διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας με γειτονικές χώρες μεταξύ των οποίων, κοινές περιπολίες και κοινά κέντρα αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας. Οι υφιστάμενοι έλεγχοι στα εσωτερικά χερσαία σύνορα με την Αυστρία αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2024. Επίσης, από τις 16 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν έλεγχοι στα σύνορα με τη Δανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ολλανδία και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2016.

Υπάρχει σαν δυνατότητα αυτή η επιλογή απαντά η Κομισιόν, η οποία έχει λάβει ενημέρωση από το Βερολίνο την οποία αξιολογεί, αλλά μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο, είναι αναλογικό μέτρο και αυστηρά έκτακτο. Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, καΑνίττα Χίπερ ανέφερε ότι «σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, τα κράτη μέλη, μπορούν να επαναφέρουν εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα για την αντιμετώπιση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, όταν αυτό είναι αναγκαίο και αναλογικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφή με τις γερμανικές αρχές και τις αρχές της ζώνης Σένγκεν και εργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη που έχουν εσωτερικούς ελέγχους».

Παράλληλα ως «απαράδεκτες» χαρακτηρίζει η Κομισιόν τις απειλές της Ουγγαρίας να στείλει στις Βρυξέλλες μετανάστες με λεωφορεία. Η υπουργός εξωτερικών του Βελγίου, κα Χάτζα Λαχμπίμπ και υποψήφια επίτροπος η οποία φημολογείται ότι μπορεί να λάβει το χαρτοφυλάκιο εσωτερικών υποθέσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό, έκανε λόγο για «πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις». Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και ουσιαστικά στο παρά πέντε της εκπνοής της θητείας, υιοθετήθηκε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, με βάση τις νέες προκλήσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και η εργαλειοποίηση. Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει κάτι στο τραπέζι παρά να μην υπάρχει τίποτα ακόμη και αν δε λύνει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Με το νέο Σύμφωνο θεσπίζεται ένα σύνολο κανόνων που θα συμβάλουν στη διαχείριση των αφίξεων με εύτακτο τρόπο, στη δημιουργία αποτελεσματικών και ενιαίων διαδικασιών, αλλά και στη διασφάλιση δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών.

Πηγή:tovima.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα