Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ προς συμμάχους: Η Ρωσία μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο στο διάστημα...

ΗΠΑ προς συμμάχους: Η Ρωσία μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο στο διάστημα μέσα στο 2024

Οι ΗΠΑ είπαν στους συμμάχους τους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο ή μια ψεύτικη κεφαλή στο διάστημα μέσα στο 2024, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ρωσία αναπτύσσει τη διαστημική της ικανότητα για να χτυπήσει δορυφόρους χρησιμοποιώντας πυρηνικό όπλο, αναφέρουν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Μια πυρηνική κεφαλή σε τροχιά θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, την οποία έχει υπογράψει η Ρωσία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για μια σοβαρή αλλά απροσδιόριστη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργότερα ότι το Κρεμλίνο αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό διαστημικό όπλο που δεν αποτελεί άμεση απειλή για ανθρώπινες ζωές.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

“Κατηγορηματικά αντίθετοι”
“Ήμασταν πάντα κατηγορηματικά αντίθετοι και είμαστε και σήμερα εναντίον της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα”, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. “Κάνουμε στο διάστημα μόνο ότι κάνουν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Το Bloomberg κάνει λόγο για μια νέα διαστημική κούρσα, μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν οι δύο υπερδυνάμεις διαπραγματεύτηκαν μια σειρά συμφωνιών ελέγχου των όπλων που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τη μεταφορά όπλων στο διάστημα.

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πυροδοτήσει κάποιο όπλο σε τροχιά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος και μια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει περίπου το ένα τρίτο των δορυφόρων και να προκαλέσει όλεθρο με τα συστήματα επικοινωνιών στη Γη, προσθέτουν.

Ο αντίκτυπος μιας έκρηξης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της κεφαλής και τα αποτελέσματα δεν θα οδηγούσαν απαραίτητα στην καταστροφή δορυφόρων, αλλά θα μπορούσαν να σημαίνουν διακοπές που απαιτούν διορθώσεις σφαλμάτων, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο ένα άτομο εξοικειωμένο με διαστημικά όπλα.

Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, υπήρχαν σχεδόν 7.800 επιχειρησιακοί δορυφόροι στην τροχιά της Γης, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Εξωτερικού Διαστήματος.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταφύγει σε πυρηνικές απειλές μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Ο Πούτιν ανέστειλε την τήρηση της συνθήκης “New START” από τη χώρα του το 2023, την τελευταία συμφωνία που περιορίζει το μέγεθος των πυρηνικών οπλοστασίων στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται για να αποτρέψουν τη Ρωσία από την ανάπτυξη της ικανότητας για διαστημικά όπλα, ειδικά μέσω Κίνας και Ινδίας, οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη Μόσχα, αναφέρουν οι πηγές.

Το Politico ανέφερε την προηγούμενη Πέμπτη ότι ανώτεροι αξιωματούχοι πληροφοριών και διοίκησης προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη Μόσχα για να την πείσουν να σταματήσει το έργο αυτό για εβδομάδες, πριν δει το φως της δημοσιότητας.

Το υψόμετρο κρίσιμος παράγοντας
Ένας άλλος παράγοντας για τις πιθανές επιπτώσεις είναι το υψόμετρο της έκρηξης. Οι περισσότεροι εμπορικοί δορυφόροι βρίσκονται σε χαμηλή περίγεια τροχιά, λιγότερο από 2.000 χλμ. (1.200 μίλια) από την επιφάνεια.

Οι ειδικοί είπαν προηγουμένως στο Bloomberg ότι η ζημιά από ένα πυρηνικό όπλο που εκρήγνυται σε χαμηλή τροχιά θα μπορούσε να καταστρέψει δορυφόρους για εκατοντάδες μίλια και ότι η ακτινοβολία που θα προκληθεί θα μπορούσε να προκαλέσει σωρευτική βλάβη στους δορυφόρους που διέρχονται από την πληγείσα περιοχή για μήνες.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα σε διαστημικά οχήματα επίσης θα κινδύνευαν να αστοχήσουν ως αποτέλεσμα της έκρηξης.

Το θέμα ενδεχομένως να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά όταν συναντηθούν στην Ιταλία τον Απρίλιο, ανέφεραν οι πηγές.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα