Αυξήσεις μισθών σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αποτελούν κινήσεις του Ερντογάν προκειμένου να μπορέσει να νικήσει στις πρόωρες εκλογές. Όμως αυτήν την φορά οι παλιές τακτικές του Σουλτάνου φαίνεται να μην έχουν έρεισμα στην κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθεί από την τουρκική οικονομία.
Στις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν έρχεται βλέπει την πλάτη όλων των πιθανών αντιπάλων του για την προεδρία με τους δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης να συγκεντρώνουν μεγάλη δυναμική. Μάλιστα, σεπρόσφατη δημοσκόπηση ο δήμαρχος της Άγκυρας έρχεται πρώτος σε σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το υψηλότερο ποσοστό φαίνεται να έχει ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνοντας 51,4 % έναντι 33,1% του Ερντογάν. Ακολουθεί ο Εκμέμ Ιμάμογλου με 43,2 % με τον Ερντογάν να συγκεντρώνει 36,9% ενώ στην τρίτη θέση έρχεται η Μέρακ Ακσενέρ με 42,4% με τον Ερντογάν να λαμβάνει 36,3%.
Ακόμη και ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου που συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των πολιτικών που θα μπορούσαν να ηγηθούν της Αντιπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές, φαίνεται πως αφήνει πίσω του, με μικρή μεν διαφορά, το τούρκο πρόεδρο.
Ο Κιλιτσντάρογλου στην ίδια δημοσκόπηση συγκέντρωσε 38,6% έναντι 37,6% του Ερντογάν.
Πολύ κοντά στην ακύρωση των εκλογών
Αν ο Πρόεδρος λάβει υπόψη τις δημοσκοπήσεις και την κοινωνία που από ότι φαίνεται «βράζει», θα μπορούσε να ακυρώσει τις πρόωρες εκλογές εργαλειοποιώντας το νέο αναθεωρημένο σύνταγμα.
Στο σύνταγμα του 2017, τα άρθρα 78 και το 119, προβλέπουν αναβολή των εκλογών για ένα χρόνο σε περίπτωση πολέμου και έξι μηνών σε περίπτωση που η χώρα τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αντιστοίχως. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πρώτη περίπτωση η περίοδος μπορεί να επιμηκυνθεί περαιτέρω με βάση τις συνθήκες.
Το άρθρο 119, παρότι περιορίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τον χρόνο που κηρύττει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, περιλαμβάνει εσωτερικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη ευκολία. Μία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο άρθρων είναι ότι για να ενεργοποιηθεί το 78 χρειάζεται απόφαση Βουλής, ενώ για την περίπτωση της έκτακτης ανάγκης την απόφαση την λαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή ο Ερντογάν.
Τι προβλέπουν επί λέξει τα άρθρα του τουρκικού συντάγματος
Το άρθρο 78 του τουρκικού Συντάγματος αναφέρει επί λέξει ότι «αν η διεξαγωγή νέων εκλογών θεωρηθεί αδύνατη λόγω πολέμου, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για ένα χρόνο. Αν οι λόγοι δεν εξαλειφθούν, τότε η αναβολή μπορεί να επαναληφθεί σε συμφωνία με τη διαδικασία της αναβολής».
Το άρθρο 119, το οποίο προβλέπει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, δίνει τη δυνατότητα αναβολής των εκλογών για έξι μήνες στις εξής περιπτώσεις: «Πόλεμο, ανάδυση μιας κατάστασης που αναγκάζει σε πόλεμο, επιστράτευση, εξέγερση, ισχυρές στασιαστικές πράξεις εις βάρος της μητέρας πατρίδας και της Δημοκρατίας, ανοιχτές πράξεις βίας εσωτερικής ή εξωτερικής προέλευσης που απειλούν το αδιαίρετο της χώρας και του έθνους, ανάδυση ανοιχτών πράξεων βίας που στοχεύουν στην καταστροφή της συνταγματικής τάξης ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σοβαρή επιδείνωση της δημόσιας τάξης λόγω πράξεων βίας, φυσικές καταστροφές, ξέσπασμα επικίνδυνων πανδημικών ασθενειών ή κάποια σοβαρή οικονομική κρίση».
Βλέποντας, λοιπόν, ο Τούρκος Πρόεδρος ότι έχει χάσει το προβάδισμα και ότι οδηγείται στην απώλεια της προεδρίας της Δημοκρατίας θα μπορούσε με ευκολία να επικαλεστεί το άρθρο 119, το οποίο ενεργοποιείται με απόφαση του. Βέβαια μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει και το άρθρο 78, καθώς ήδη έχει καλλιεργήσει το έδαφος για την διεξαγωγή πολέμου με την Συρία.
Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter