Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕρευνητές στη Βρετανία έφτιαξαν νέα ποικιλία σούπερ φράουλας

Ερευνητές στη Βρετανία έφτιαξαν νέα ποικιλία σούπερ φράουλας

Malling Ace, δηλαδή ο Άσος του Μalling, είναι μια σούπερ φράουλα, που έχει εξιτάρει τον κόσμο της κηπουρικής.

«Το όνομα της Ace δείχνει αυτό που νιώσαμε για αυτή – πραγματικά υπερέχει», δήλωσε ο Adam Whitehouse, ο οποίος ηγήθηκε του έργου Malling Ace, του νέου είδους φράουλας που αναπτύσσεται στην Βρετανία.

«Είναι μια νέα ποικιλία που έχουμε παρακολουθήσει με το σύστημά μας, γιατί πραγματικά ξεχώρισε και προκάλεσε πολύ ενθουσιασμό σε τόσο πρώιμο στάδιο».

Ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος καθώς ο Whitehouse και οι συνάδελφοί του στο NIAB EMR στο East Malling, του Κεντ – το σημαντικότερο κηπευτικό κέντρο της Βρετανίας – διαθέτουν για τους αγοραστές νόστιμες, παχουλές φράουλες για το μεγαλύτερο μέρος έτους, και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Οι φράουλες διατίθενται σε δύο ποικιλίες. Η πρώτη είναι αυτή του Ιουνίου, η κλασική, που προέρχεται από φυτά που καρποφορούν στις αρχές του καλοκαιριού και είναι τα πιο νόστιμα, πιο κόκκινα και ζουμερά.

Όμως, η σύντομη περίοδος καλλιέργειας έξι έως οκτώ εβδομάδων του Ιούνιου ανάγκασε τους καλλιεργητές να βρουν τρόπους για να επεκτείνουν τη σεζόν.

Στη δεκαετία του 1970, οι ερευνητές της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν μια εναλλακτική μέθοδο, όπου το φυτό απέφερε καρπούς δύο φορές σε μία εποχή ή και περισσότερο. Αυτό είναι και το είδος της φράουλας, που καταναλώνει το ευρύ κοινό τα τελευταία 50 χρόνια, από σοδειές του Ιουλίου και μετά. Είναι αξιόπιστες αλλά όχι τόσο νόστιμες όσο οι πρώτες του Ιουνίου.

Τώρα όμως η άριστη φράουλα από το Ανατολικό Malling υπόσχεται να είναι η πρώτη που θα φέρει τη νοστιμιά εκείνων του Ιούνιου.

Η διαδικασία δημιουργίας της Malling Ace ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 250 χρόνια. Όπως ταιριάζει στη βασίλισσα των καλοκαιρινών φρούτων, οι σύγχρονες φράουλες προέρχονταν από τους κήπους των Βερσαλλιών.

Ο Antoine Nicolas Duchesne, βοτανολόγος του Λουδοβίκου του XV, πειραματίστηκε με άγριες φράουλες και ανακάλυψε ότι μπορούσε να γονιμοποιήσει φυτά για να αναπαράγει νέες ποικιλίες, προκαλώντας επανάσταση στην κηπουρική.

Ο Whitehouse και οι συνεργάτες του στο East Malling χρησιμοποιούν μια μέθοδο που προέρχεται από τα πειράματα του Duchesne. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως οκτώ χρόνια.

«Την επέλεξα το 2015», είπε ο Whitehouse. «Ήταν ένα από τα 13.000 περίπου σπορόφυτα που εξετάζαμε εκείνη τη χρονιά. Συνήθως προσπαθούμε να μειώσουμε σε περίπου 1% την ελίτ της παραγωγής. Αλλά αυτή ξεχώριζε πραγματικά. Τη δοκιμάσαμε και τράβηξε την προσοχή όλων». είπε.

Η γεύση και το χρώμα είναι πολύ σημαντικά, αλλά υπάρχουν και άλλα λιγότερο προφανή κριτήρια όπως η αντίσταση στις ασθένειες, η στιλπνότητα και η απόδοση, που είναι μεταξύ των δεκάδων παραγόντων που εξετάζουν οι ερευνητές του East Malling.

Ένα άλλο είναι η «αρχιτεκτονική των φυτών» – πώς μεγαλώνουν τα κλαδιά – κάτι που κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσο εύκολη είναι η συγκομιδή.

Ωστόσο, για να γευτεί κάποιος την άριστη αυτή φράουλα θα πρέπει να περιμένει έναν χρόνο ακόμα. Και αυτό ισχύει για τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βρετανίας μόνο.

Ο Will Roberts, ο οποίος επιβλέπει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το NIAB EMR, δήλωσε ότι το 90% των καλλιεργητών και των φυτωρίων που συνεργάζονται με την East Malling έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια καλλιέργειας της Malling Ace, σε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό.

«Βρισκόμαστε τώρα στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και τα φυτά πολλαπλασιάζονται σε φυτώρια. Νομίζω λοιπόν ότι ο μέσος καταναλωτής θα μπορεί να δει την Malling Ace σε μικρές ποσότητες διαθέσιμες στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού» δήλωσε.

Με πληροφορίες του Guardian

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα