Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕλβετία: Έτοιμη για χρήση η αμφιλεγόμενη από άποψη βιοηθικής η κάψουλα υποβοηθουμένης...

Ελβετία: Έτοιμη για χρήση η αμφιλεγόμενη από άποψη βιοηθικής η κάψουλα υποβοηθουμένης αυτοκτονίας

Έτοιμη προς χρήση το προσεχές διάστημα είναι από βιοηθηκής άποψης αμφιλεγόμενη κάψουλα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας που έντονες αντιδράσεις στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός που την ανέπτυξε.

Πρόκειται για μια καινοτόμο αμφιλεγόμενη συσκευή, γνωστή ως κάψουλα Sarco (από την λέξη «σαρκοφάγος»), έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί έναν ανώδυνο θάνατο χωρίς την ανάγκη άμεσης ιατρικής επίβλεψης. Όταν ένα άτομο μπαίνει μέσα στην κάψουλα, ο θάλαμος γεμίζει με άζωτο, μειώνοντας ραγδαία τα επίπεδα οξυγόνου και προκαλώντας την απώλεια των αισθήσεών του μέσα σε ένα λεπτό. Η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο οργανισμός The Last Resort που ανέπτυξε και προωθεί την κάψουλα έχει επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για τη χρήση της στην Ελβετία. Ο οργανισμός ανέφερε ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες. Η ιδέα για την κάψουλα Sarco ανήκει στον κ. Τόνι Νίκλινσον ο οποίος έπασχε από το σύνδρομο εγκλεισμού, μία αρκετά σπάνια νευροψυχολογική κατάσταση η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης ενός ασθενή ύστερα από μία σοβαρή ασθένεια.

Το 2012, η ​​νομική ομάδα του ασθενούς επικοινώνησε με τον Δρα Φίλιπ Νίτσκε, ο οποίος είναι γνωστός για την εφεύρεσή του που έχει ονομάσει «The Deliverance Machine» και η οποία εκτίθεται επί του παρόντος στο Βρετανικό Μουσείο Επιστημών. Στη συνέχεια, ο επιστήμονας ανέπτυξε την κάψουλα αυτοκτονίας. Σε πρόσφατη δοκιμή της κάψουλας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, διασφαλίστηκε ότι η συσκευή μειώνει σταθερά και αξιόπιστα τα επίπεδα οξυγόνου προκειμένου να προκαλέσει έναν ειρηνικό θάνατο μέσα σε περίπου 60 δευτερόλεπτα. Ο κ. Φλόριαν Γουίλετ, Διευθύνων Σύμβουλος του The Last Resort, αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ενδιαφέρον για την κάψουλα Sarco είναι ήδη υψηλό. Ωστόσο, πριν από τη χρήση της κάψουλας Sarco, τα άτομα υποχρεούνται να υποβληθούν σε ψυχιατρική αξιολόγηση για να διασφαλιστεί ότι διαθέτουν τη διανοητική ικανότητα να λάβουν μια τέτοια απόφαση. Αυτό το βήμα φαίνεται κρίσιμο καθώς τα άτομα δεν θα μπορούν να αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή. «Μόλις πατηθεί αυτό το κουμπί, δεν υπάρχει επιστροφή», τόνισε ο Δρ. Νίτσκε. Η κα Φιόνα Στιούαρτ, δικηγόρος και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του The Last Resort, διευκρίνισε ότι η ελάχιστη ηλικία για τη χρήση της κάψουλας είναι τα 50 έτη, αν και μπορεί να ληφθούν υπόψη εξαιρέσεις για σοβαρά άρρωστα άτομα άνω των 18 ετών. Τόνισε ότι η κάψουλα επιδιώκει να «αποϊατροποιήσει» την υποβοηθούμενη αυτοκτονία εξαλείφοντας την ανάγκη παρουσίας γιατρού.

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα