Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔεν φαντάζεστε πόσοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο Διάστημα

Δεν φαντάζεστε πόσοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο Διάστημα

.

Αρκετοί εργαζόμενοι διάφορων εξειδικευμένων ειδικοτήτων θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο Διάστημα.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), Αθανάσιος Πότσης στο σχετικό webinar του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  η ελληνική  διαστημική βιομηχανία θα μπορούσε να απασχολήσει μέσα σε μια πενταετία περισσότερους από 4000 εξειδικευμένους εργαζόμενους , που εν μέσω των δύσκολων ετών της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και του brain drain, κατόρθωσε να «κρατήσει» στη χώρα 2000 μηχανικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, εργαζόμενους σε έργα για το Διάστημα.

«Το γεγονός ότι οι primes (μεγάλες ξένες εταιρείες του χώρου του Διαστήματος) ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα και ψάχνουν εργαζόμενους, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων κι άλλα προγράμματα σε εξέλιξη, μπορεί να οδηγήσει στον διπλασιασμό των ανθρώπων που απασχολούνται στη διαστημική βιομηχανία σε βάθος πενταετίας» εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι ξένες εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα για τρεις λόγους:

«πρώτον, επειδή βλέπουν ότι υπάρχει πλέον δομημένο σύστημα και πλαίσιο, για να δραστηριοποιηθεί κάποιος στη χώρα στον τομέα του Διαστήματος, κάτι για το οποίο έχουν φροντίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η αρμόδια γενική γραμματεία.

Δεύτερον, επειδή βρίσκουν εξαιρετικό επιστημονικά δυναμικό από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ανθρώπους που γνωρίζουν καλά αγγλικά, συνήθως έχουν δουλέψει και στο εξωτερικό και έχουν όρεξη για δουλειά.

Τρίτον, διότι βλέπουν πως η χώρα έχει στρατηγική και πρόγραμμα για το Διάστημα».

Κατά 200% αυξήθηκε η ελληνική συμμετοχή στα προγράμματα της ESA

Η ελληνική βιομηχανία εξελίσσεται

Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, είπε, η ελληνική συμμετοχή στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 200% και τα χρήματα απορροφήθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι, ανταγωνιστικά, η ελληνική βιομηχανία εξελίσσεται. «Έχουμε επίσης το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, κάτι πολύ σημαντικό για τη διαστημική βιομηχανία. Γιατί όταν έχεις ένα εθνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείς στοχευμένα hardware και software, μπορείς να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα και να αναπτύξεις heritage (κληρονομιά) στη διαστημική τεχνολογία. Με το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, η κυβέρνηση μάς έδωσε τη γέφυρα για να “πετάξουμε”, από το επίπεδο του σχεδιασμού στο επίπεδο των εξαρτημάτων, στο επίπεδο του ντιζάιν ολοκληρωμένων συστημάτων. Οι primes του εξωτερικού αντιλαμβάνονται πως έχουν πλέον στη διάθεσή τους το ιδανικό περιβάλλον. Έτσι έχουμε προσελκύσει στην Ελλάδα εταιρείες του κλάδου, όπως οι Sitael, Thales Alenia Space, OHB και η Amazon Web Services, που επενδύει και στο Διάστημα» τόνισε και πρόσθεσε πως το Return-of- Investment (δείκτης επενδυτικής απόδοσης) για επενδύσεις στο Διάστημα ξεπερνά το οκτώ, κάτι που σημαίνει πως για κάθε ένα ευρώ, που επενδύεται «εκεί πάνω», η οικονομία «εδώ κάτω» λαμβάνει οκτώ.

«Σε όλον τον κόσμο αυτή τη στιγμή συντελείται μια επανάσταση στον τομέα. Το Διάστημα περνά σταδιακά από το επίπεδο των κυβερνήσεων στο επίπεδο των εταιρειών και της εμπορικής αξιοποίησης. Ιδιώτες όπως ο Ίλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος επενδύουν τρελά ποσά στο Διάστημα. Μόνο πέρυσι, ο τζίρος της διαστημικής βιομηχανίας ξεπερνούσε τα 200 δισ. δολ. παγκοσμίως, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς υπερβαίνει το 10% ετησίως» είπε και πρόσθεσε ότι για μια χώρα όπως η Ελλάδα (όπου δραστηριοποιούνται στον κλάδο πάνω από 45, αμιγώς εξαγωγικές εταιρείες, με ετήσιο τζίρο 210 εκατ. ευρώ), «με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, ο χώρος του Διαστήματος διανοίγει εξαιρετικές οικονομικές προοπτικές», υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθεί καινοτομία και θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό.

Η ελληνική διαστημική βιομηχανία, συμπλήρωσε, επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και την πανδημία, αλλά όχι σημαντικά, και γρήγορα κάλυψε το χαμένο έδαφος. «Έχουμε οργανώσει την υποδομή, για να στήσουμε σωστά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το Διάστημα» σημείωσε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην επιχειρηματική θερμοκοιτίδα του ESA στην Ελλάδα, την οποία διαχειρίζεται η Μονάδα Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia», αλλά και στο «si-Cluster», που φέρνει κοντά τον ερευνητικό και βιομηχανικό κόσμο και αναμένεται να περάσει στη δεύτερη φάση ανάπτυξής του πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέσα στον Μάιο.

πηγή enikonomia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα