Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓλυπτά του Παρθενώνα: «Όχι» από τη Λιζ Τρας για την επιστροφή τους...

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όχι» από τη Λιζ Τρας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας πήρε θέση όσον αφορά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η Τρας μίλησε στο GB News και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν πρέπει να επιστραφούν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Μάλιστα ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είχε εκτιμήσει πως «θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα».

«Δεν το υποστηρίζω αυτό» ήταν η λιτή απάντηση που έδωσε η Τρας και ο δημοσιογράφος προχώρησε στην επόμενη ερώτησή του.

Δείτε τη σχετική δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο παρακάτω βίντεο (από το 04:16):

Υπενθυμίζεται πως ο Όσμπορν είχε κάνει πρόταση για μία συμφωνία διαμοιρασμού των Γλυπτών, ώστε να εκτίθεται και σε Λονδίνο και Αθήνα. «Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο πλευρές προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ένα φορτίο από κόκκινες γραμμές. (…) Λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάτι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» είχε αναφέρει.

Να αναφερθεί πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε προ ημερών πως είναι έτοιμος να θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στη Βρετανίδα ομόλογό του.

«Σε μία εποχή που η Τρας θα επιχειρεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, κατά κάποιο τρόπο, στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία (σ.σ. της βασίλισσας Ελισάβετ), θα είναι μια φανταστική χειρονομία, και αυτό θα της πω» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στους Sunday Times.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα εγείρει το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο αργότερα φέτος, λέγοντάς της πως τώρα είναι η στιγμή για την επανένωση.

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα