Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓαλλία: Επικράτηση Μακρόν στον α’ γύρο στις βουλευτικές εκλογές

Γαλλία: Επικράτηση Μακρόν στον α’ γύρο στις βουλευτικές εκλογές

Η προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη ‘Μαζί’ επικράτησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Γαλλία με οριακή διαφορά έναντι της συμμαχίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών, η παράταξη ‘Μαζί’ του Μακρόν συγκέντρωσε το 25,75% των ψήφων, ενώ η συμμαχία ‘Nupes’ του Μελανσόν ήρθε δεύτερη με ποσοστό 25,66%.

Μέχρι αργά το βράδυ Γάλλοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τον πρώτο γύρο θα κέρδιζε ο Μελανσον, ωστόσο στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα κέρδιζε περισσότερες έδρες.

Προειδοποιητική βολή για τον Μακρόν χαρακτηρίζει την πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις η Le Figaro.

Σε πολύ υψηλά ποσοστά έφτασε η αποχή, που ανήλθε σχεδόν στο 52,5%.

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός μάλιστα, απευθύνθηκε σε όσους δεν ψήφισαν χθες ζητώντας τους να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους. Κάλεσε επίσης όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους τους. Όπως σημείωσε, σε μια εβδομάδα, διακυβεύονται οι αξίες της Γαλλίας, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας” του κράτους.

Ο Μελανσόν από την πλευρά του κάλεσε τους πολίτες να ξεσπάσουν την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες και να απορρίψουν οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα