Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑχτίδα ειρήνης στον Ουκρανία - Η Μόσχα βλέπει θετικά το Κινέζικο σχέδιο...

Αχτίδα ειρήνης στον Ουκρανία – Η Μόσχα βλέπει θετικά το Κινέζικο σχέδιο ειρήνευσης

.

Αχτίδα ειρήνης στην Ουκρανία, έπειτα από την δήλωση του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ότι υποστηρίζει το σχέδιο της Κίνας για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι το Πεκίνο κατανοεί πλήρως τι διακυβεύεται πίσω από την κρίση, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης που διαρκεί πλέον περισσότερο από δύο χρόνια, με την επισήμανση ότι το σχέδιο της Κίνας, καθώς και οι υπόλοιπες «αρχές» που παρουσίασε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα, λαμβάνουν υπόψη παράγοντες πέρα από τη σύγκρουση.

Πριν από ένα χρόνο, το Πεκίνο είχε παρουσιάσει ένα έγγραφο 12 σημείων που καθόριζε κάποιες γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες. Εκείνη την περίοδο, έτυχε χλιαρής υποδοχής τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, ενώ η Ουάσιγκτον σχολίασε ότι η Κίνα θέλει να εμφανίζεται ως ειρηνοποιός, όμως αναπαράγει την “ψευδή αφήγηση” της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την εισβολή της. Οι πρόσθετες «αρχές» του Σι απαιτούν το πάγωμα της κατάστασης στην Ουκρανία, τη δημιουργία συνθηκών για την αποκατάσταση της ειρήνης και την επίτευξη σταθερότητας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία. Σε πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Κινέζος πρόεδρος Σι χαρακτήρισε αυτές τις «αρχές» ως ρεαλιστικά και εποικοδομητικά βήματα, που «αναπτύσσουν την ιδέα της ανάγκης να ξεπεραστεί η νοοτροπία του ψυχρού πολέμου».

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται τη σύγκρουση ως ένα αγώνα που τη φέρνει συλλογικά ενάντια στη Δύση, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την εδαφική της ασφάλεια, προωθώντας την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορά της. Ως εκ τούτου, θεωρεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού της γειτονικής χώρας και προστασίας της από τους φασίστες. Η Ουκρανία και η Δύση επιμένουν ότι ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος και τον απορρίπτουν κάθετα, καταλογίζοντας στη Μόσχα μια απρόκλητη πράξη επιθετικότητας. Λίγες ημέρες πριν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία και η Κίνα είχαν διακηρύξει μια φιλική σχέση «δίχως όρια», όμως το Πεκίνο μέχρι σήμερα έχει αποφύγει να παράσχει όπλα και πυρομαχικά στη Μόσχα για τις πολεμικές της επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ειρήνη απαιτεί την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση της συνοριογραμμής στα σύνορα που διαμορφώθηκαν το 1991 κατά τη μετασοβιετική εποχή και να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ενέργειές της. Μια σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Ιούνιο στην Ελβετία. Η Κίνα, χωρίς να επιβεβαιώνει προς το παρόν τη συμμετοχή της, έχει συμμετάσχει σε ορισμένες προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη σύνοδο και η Ουκρανία καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε τελικά να δώσει το παρόν. Από τη σκοπιά της η Ρωσία, που δεν έχει προσκληθεί, απορρίπτει την πρωτοβουλία ως ανούσια και διαμηνύει ότι οι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις «νέες πραγματικότητες».

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη (23/12)