Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ - Δεν αποκλείεται μια μείωση τον Σεπτέμβριο

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ – Δεν αποκλείεται μια μείωση τον Σεπτέμβριο

Αμετάβλητα διατηρεί τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλέον ανανεώνει το «ραντεβού» της με την ενδεχόμενη μείωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης παραμένει στο 4,25%, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρούνται σε 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

Υπενθυμίζεται πως τα επιτόκια διαμορφώνονται σε αυτά τα επίπεδα μετά την μείωση κατά 0,25% που αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του Ιουνίου, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια και δέκα αυξήσεις.

Επιβεβαιώθηκαν οι αναλυτές

Η σημερινή απόφαση επιβεβαίωσε τους αναλυτές δεν έδειχναν να δίνουν πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο μιας απόφασης για νέα μείωση τον Ιούλιο και εκτιμούν πως η μείωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο, εφόσον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι θετικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία ανακοίνωση στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό έδειξε ελαφρά μείωση του ετήσιου γενικού ρυθμού πληθωρισμού, από 2,6% τον Μάιο σε 2,5% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο δοµικός πληθωρισµός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, παρέμεινε σταθερός στο 2,9%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών διατηρήθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα, στο 4,1% σε ετήσια βάση, γεγονός που δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης μέχρι στιγμής το 2024.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα