Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΈρντογάν κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελλάδα

Έρντογάν κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελλάδα

Η επιθετική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία δείχνει ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μία παρατεταμένη ένταση με την Ελλάδα

Ιδιαίτερα έντονος είναι ο εκνευρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα θετικά αποτελέσματα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -με έμφαση στο ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από τη χώρα μας και την προσπάθεια να μην πωληθούν F-16 στην Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος δηλώνει με οργή ότι δεν έχει νόημα και δεν πρόκειται να μιλήσει ξανά με τον πρωθυπουργό, κλείνοντας τους διαύλους επικοινωνίας, ενώ η επιθετική ρητορική του συνοδεύεται και από αντίστοιχη δραστηριότητα σε Αιγαίο και Έβρο.

Οι κινήσεις αυτές, μάλιστα, αποδέσμευσαν και την από καιρό εκκρεμή αποστολή της επιστολής στον ΟΗΕ, με την οποία η ελληνική πλευρά αποδόμησε την τουρκική επιχειρηματολογία περί σύνδεσης της κυριαρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, στέλνοντας με παράνομη NAVTEX το υδρογραφικό Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου.

Με την εξόφθαλμα παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους η Τουρκία δέσμευσε δύο περιοχές από τις 28 Μαΐου έως και τις 14 Ιουνίου για υδρογραφικές έρευνες του πλοίου του τουρκικού στόλου Τσεσμέ.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου πέρασε από το στενό της Χίου πλέοντας προς τον κόλπο του Ντογκάνμπεϊ όπου θα λάβει χώρα το αποβατικό κομμάτι της άσκησης ΕΦΕΣ στην οποία συμμετέχει και πυραυλάκατος της Λιβύης.

Η επιθετική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία δείχνει ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μία παρατεταμένη ένταση με την Ελλάδα η οποία διακρίνεται σε δύο επίπεδα.

Το ένα έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις και το δεύτερο με την εκ νέου εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Ήδη, οι ροές από τον Έβρο έχουν αυξηθεί, ενώ καθημερινά πλοιάρια επιχειρούν να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει, δε, και σε επίπεδο ρητορικής, όπου ο τούρκος πρόεδρος δράττει κάθε ευκαιρία για να επιτεθεί στην Αθήνα και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέντε ημέρες μετά το «Μητσοτάκης γιοκ», ο Ερντογάν επανήλθε στο θέμα και με προκλητικό ύφος επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Τι είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας; Ουσιαστικά, τίποτα καινούργιο. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται, αναφέρθηκε ξανά στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, μίλησε αόριστα για προκλήσεις από την πλευρά της Αθήνας και έπειτα από ένα ασυνήθιστα ακατανόητο, είναι η αλήθεια, «Ελλάδα συμμαζέψου», αποκάλυψε ότι κατήργησε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας.

Η είδηση είναι μάλλον ότι εξακολουθούσε να υφίσταται το συγκεκριμένο όργανο, δεδομένου ότι ίχνος διάθεσης για συνεργασία από την τουρκική πλευρά δεν μπορεί να εντοπίσει ούτε ο πιο καλόπιστος ερευνητής… 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα