Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓυναίκα«Άδεια περιόδου» από τρεις έως πέντε μέρες καθιερώνει για τις γυναίκες η...

«Άδεια περιόδου» από τρεις έως πέντε μέρες καθιερώνει για τις γυναίκες η Ισπανία

Η πρώτη χώρα της Δύσης που θα καθιερώσει τριήμερη μηνιαία «άδεια περιόδου» γίνεται η Ισπανία σύμφωνα με νόμο που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα

Νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τριήμερη «άδεια περιόδου» για τις γυναίκες παρουσιάζει η ισπανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Ο νόμος θα αναφέρεται γενικότερα στην αναπαραγωγική υγεία και το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ οι λεπτομέρειές τους αναμένεται να γίνουν γνωστές άμεσα.

Ένα από τα σημαντικότερα άρθρα του όμως θα καθιερώνει τρεις επιπλέον ημέρες άδειας για τις γυναίκες, τη λεγόμενη και «άδεια περιόδου» για όσες βιώνουν δυσκολότερα τις συγκεκριμένες ημέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ισπανική El Pais.

Η άδεια μάλιστα – με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού – θα μπορεί να επεκταθεί και στις πέντε ημέρες για όσες έχουν κράμπες, ναυτία, ζαλάδες ή εμετούς. Αντίστοιχη νομοθεσία υπάρχει σε ελάχιστες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια. Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα περίπου το ένα τρίτο των γυναικών υποφέρει από τεράστιους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου, κατάσταση που ονομάζεται δυσμηνόρροια.

Το νομοσχέδιο δίνει ακόμα το δικαίωμα για αμβλώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας καταργώντας το όριο ηλικίας στο οποίο χρειαζόταν γονική συναίνεση.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα