Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΆγκυρα: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - Έπεται δείπνο παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Άγκυρα: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Έπεται δείπνο παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

- Advertisement -

Με τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε η συνάντησή στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα παρευρεθεί σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, παρουσία και του Οικουμενικός Πατριάρχης  Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος.

Κατά τις δηλώσεις του ο κ. Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και εποικοδομητική». Σημείωσε πως συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, όπως επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ έθεσε το θέμα της «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Σχετικά με το Κυπριακό ζήτησε να επιτευχθεί μια «δίκαιη λύση». «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μιλήσει με πιο δυνατή φωνή για το θάνατο των 35.000 αμάχων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. «Αντιστασιακή οργάνωση η Χαμάς, δίνει μάχη για τα εδάφη της. Θα μας λυπούσε αν τη θεωρούσατε τρομοκρατική οργάνωση» υπογράμμισε ο Ερντογάν. «Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο Ερντογάν και τόνισε πως «εστιάζουμε στη θετική ατζέντα». «Χώρα υπόδειγμα η Τουρκία στην προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς», είπε για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2020. «Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για την ζεστή φιλοξενία του στην Άγκυρα, δηλώντας πως πρόκειται για τέταρτη μέσα στους τελευταίους 12 μήνες συνάντηση των δύο ηγετών κάτι που αποδεικνύει πως οι δύο γείτονες μπορούν πλέον να καθιερώσουν αυτήν την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως  εξαίρεση, αλλά ως μια παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις τους.

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα