Ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έφηβες που οδήγησαν σε «αυτοκτονικές κρίσεις» και «σοβαρούς αυτοτραυματισμούς» ανακαλύφθηκαν από την αστυνομία στη Βρετανία.
Δώδεκα κορίτσια, ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών από όλη τη νότια Αγγλία, ήταν μέρος μιας ομάδας συνομιλίας στο Instagram, το όνομά της οποίας αναφερόταν σε αυτοκτονία. Η ομάδα ανακαλύφθηκε όταν τρία από τα κορίτσια εξαφανίστηκαν και βρέθηκαν σε άσχημη κατάσταση στο Λονδίνο.
Το Instagram υποστηρίζει ότι δεν βρήκε περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό στην ομάδα.
«Σοβαρός αυτοτραυματισμός»
Το BBC News έλαβε ενημέρωση της αστυνομίας για την έρευνα, η οποία έριξε φως σε αυτές τις διαδικτυακές ομάδες. Όπως αναφέρεται “η επιρροή από φίλους αυξάνει τον αυτοκτονικό ιδεασμό μεταξύ των παιδιών που εμπλέκονται, στο βαθμό που αρκετά κλιμακώθηκαν σε κρίσεις αυτοκτονίας και σοβαρούςς αυτοτραυματισμούς”.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους νεότερους χρήστες των κοινωνικών μέσων; Το Instagram χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κυνηγήσει και να μπλοκάρει δημοσιεύσεις αυτοτραυματισμού. Η ομάδα έπεσε στο “ραντάρ” της αστυνομίας, όταν τρία από τα κορίτσια, που είχαν αναφερθεί ως αγνοούμενα, ταξίδεψαν με τρένο για να συναντηθούν στο Λονδίνο. Βρέθηκαν με σοβαρή αδιαθεσία σε δρόμο και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για επείγουσα θεραπεία. Ένα από τα κορίτσια ανέφερε ότι γνωρίστηκαν πρώτα στο διαδίκτυο και συζήτησαν την αυτοκτονία, σύμφωνα με την αστυνομική ενημέρωση που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου.
Οι αστυνομικοί εξέτασαν στη συνέχεια ψηφιακές συσκευές για να προσδιορίσουν το όνομα της διαδικτυακής ομάδας και των άλλων μελών της. Επτά από τα 12 κορίτσια είχαν αυτοτραυματιστεί πριν εντοπιστούν από την αστυνομία. Οι υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας παιδιών από επτά διαφορετικές τοπικές αρχές έχουν εμπλακεί στη διαφύλαξη παιδιών που αναγνωρίζονται ως μέλη της ομάδας. Το BBC σημειώνει ότι μερικά από τα παιδιά είχαν συναντηθεί σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, αλλά ήταν μέρος μιας κλειστής ομάδας Instagram του οποίου ο τίτλος αναφέρει ρητά τις λέξεις “αυτοκτονία” και “εξαφάνιση”.
Τον Νοέμβριο του 2020, το Instagram παρουσίασε νέα τεχνολογία για την αναγνώριση του αυτοτραυματισμού και του περιεχομένου αυτοκτονίας στην εφαρμογή του. Οι φόβοι για τον αντίκτυπο αυτού του περιεχομένου στους νέους και τα ευάλωτα άτομα έχουν αυξηθεί από τότε που η 14χρονη μαθήτρια Μόλι Ράσελ αυτοκτόνησε αφού είδε γραφικές εικόνες στην πλατφόρμα.
Πηγή: enikos