Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή«Συναγερμός»: Απειλούν νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού στην Βρετανία

«Συναγερμός»: Απειλούν νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού στην Βρετανία

- Advertisement -

Ο κορωνοϊός απειλεί εκ νέου με ακόμη πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Οι ειδικοί στη Βρετανία απευθύνουν προειδοποίηση για να ληφθούν μέτρα, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ότι «εγκαταλείπει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την Covid-19», ενώ τα νοσοκομεία πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα «μαύρο Πάσχα».

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) στη Βρετανία δείχνουν ποσοστά ρεκόρ μολύνσεων: Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό από τον Φεβρουάριο του 2021 με 20.331 κρούσματα.

Οι νέες μεταλλάξεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί μερικές δεκάδες περιπτώσεις δύο νέων υποπαραλλαγών του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους «Όμικρον» του νέου κοροναϊού, για να αξιολογήσει εάν είναι πιο μολυσματικές ή επικίνδυνες.

Έχουν προσθέσει τις BA.4 και BA.5, αδελφές παραλλαγές της αρχικής παραλλαγής BA.1 Όμικρον, στη λίστα της για παρακολούθηση. Ήδη, ο ΠΟΥ παρακολουθεί τα BA.1 και BA.2 -πλέον παγκοσμίως κυρίαρχα- καθώς και τα BA.1.1 και BA.3. Ο Οργανισμός ανέφερε ότι είχε αρχίσει να τους παρακολουθεί λόγω των «επιπρόσθετων μεταλλάξεων που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για να κατανοηθεί ο αντίκτυπός τους στο δυναμικό διαφυγής του ανοσοποιητικού».

Αν και είναι φυσιολογικό για τους ιούς να μεταλλάσσονται, μόνο ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την ικανότητά τους να εξαπλωθούν ή να αποφύγουν την προηγούμενη ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση ή τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν.

Επιστήμονες σχολιάζουν πως, δεδομένου ότι τα στελέχη της Όμικρον BA.1 και BA.2 κυκλοφορούν ευρέως αυτή τη στιγμή, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόσφατα εμφανίστηκε ένα νέο συνδυαστικό στέλεχος.

«Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές, και αρκετές έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα» δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του UKHSA. Όπως συμβαίνει με άλλα είδη παραλλαγών, οι περισσότερες θα πεθάνουν σχετικά γρήγορα».

Πού έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος;

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου 2022 και μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί περισσότερες από 600 μολύνσεις με τη νέα παραλλαγή στη χώρα, σύμφωνα με αναφορά της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κρούσματα με το νέο στέλεχος του κοροναϊού έχουν βρεθεί επίσης σε Ινδία και Ταϊλάνδη. Το ένα κρούσμα καταγράφηκε στις 6 Απριλίου στη Βομβάη, ενώ στις 4 Απριλίου, το Κέντρο Ιατρικής Γονιδιωματικής στην Μπανγκόκ κατέγραψε κρούσμα της παραλλαγής.

Συναγερμός στη Βρετανία για μέτρα

Οι Βρετανοί πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για τον κοροναϊό προκειμένου να καταπολεμήσουν τα ποσοστά ρεκόρ μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν οι επικεφαλής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Συνομοσπονδία στο NHS (National Health Service – Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι «εγκαταλείπει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την Covid-19», ενώ τα νοσοκομεία πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα «μαύρο Πάσχα».

Προτρέπει το κοινό να υιοθετήσει «έστω και ελάχιστα αποτρεπτικά μέτρα αντιμετώπισης», συμπεριλαμβανομένων μασκών σε χώρους με πολύ κόσμο και συναντήσεων σε εξωτερικούς χώρους όταν είναι δυνατόν. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι οι υπουργοί θα πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα «εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού», λέγοντας στους ανθρώπους να αποφεύγουν τα «πνιγμένα από κόσμο» σήμερα επείγοντα περιστατικά εκτός εάν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη.

Πηγή: vita.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα