Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚορωνοϊός: Εντοπίστηκαν οι ''ασθενείς μηδέν''. Οι άνθρωποι που μολύνθηκαν πρώτοι

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν οι ”ασθενείς μηδέν”. Οι άνθρωποι που μολύνθηκαν πρώτοι

- Advertisement -

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο Public της πλατφόρμας Substack, τρεις επιστήμονες που μελετούσαν νέους κορωνοϊούς στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον COVID-19.

Όπως αναφέρει η New York Post, οι «ασθενείς μηδέν», δηλαδή αυτοί που μολύνθηκαν πρώτοι με τον ιό SARS-CoV-2, είναι οι Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου – επιστήμονες που ερευνούσαν ιούς τύπου SARS.

Οι τρεις επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα κέρδους-λειτουργίας («Gain-of-Function») – που στοχεύουν στην αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων οργανισμών- προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους τους. Και οι τρεις ερευνητές νόσησαν το φθινόπωρο του 2019.

Οι νέες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν περίπου τέσσερις μήνες αφότου ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η υπηρεσία του πιστεύει πως ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, πιθανότατα προήλθε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο.

Το 2019, δύο από τους επιστήμονες που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον ιό, ο Χου και ο Γιου, συνέγραψαν μια μελέτη σχετικά με τη γενετική προέλευση ενός κορονοϊού που σχετίζεται με τον SARS και προσβάλλει νυχτερίδες σε όλη την Κίνα.

Ο Χου μαθήτευσε δίπλα στη διακεκριμένη ιολόγο Σι Ζενγκλί, η οποία είναι γνωστή ως «η γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας» λόγω της πολυετούς έρευνάς της σχετικά με τους κορωνοϊούς τύπου SARS που προέρχονται από νυχτερίδες.

«Ο Μπεν Χου είναι ουσιαστικά ο συνεχιστής της Σι Ζενγκλί», δήλωσε στο Public η Αλίνα Τσαν, μοριακή βιολόγος στο Broad Institute του MIT και του Harvard. «Ήταν ο καλύτερος μαθητής της. Κατασκεύαζε χιμαιρικούς ιούς τύπου SARS και τους δοκίμαζε σε ποντίκια. Αν έπρεπε να μαντέψω ποιος θα αναλάμβανε αυτή την επικίνδυνη έρευνα με ιούς και θα κινδύνευε περισσότερο να μολυνθεί κατά λάθος, θα έλεγα ότι ήταν αυτός».

Ένα βίντεο του 2017 που προβλήθηκε από την κινεζική κρατική τηλεόραση φέρεται να δείχνει τον Χου να παρακολουθεί έναν εργαζόμενο στο εργαστήριο να χειρίζεται δείγματα, ενώ κανένας από τους δύο δεν φοράει προστατευτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Public.

Η Τσαν πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν διεξήγαγαν την έρευνά τους σε εργαστήριο επιπέδου βιοασφάλειας BSL-2 «όταν πλέον γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι ικανός να διαφύγει ακόμη και από ένα εργαστήριο επιπέδου βιοασφαλείας BSL-3 και να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους νεαρούς εργαστηριακούς εργαζόμενους».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προηγουμένως αναφερθεί επίσημα στη θεωρία πως η πανδημία του COVID-19 μπορεί να προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λόγους να πιστεύει πως αρκετοί ερευνητές μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που συνάδουν τόσο με τον COVID-19 όσο και με κοινές εποχικές ασθένειες», ανέφερε το υπουργείο σε ένα πλέον αρχειοθετημένο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021.

Το υπουργείο Ενέργειας, στα τέλη Φεβρουαρίου, αποφάνθηκε με «χαμηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Ο Ντέιβιντ Άσερ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε μιας ομάδας εργασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προέλευση του ιού δήλωσε σε σεμινάριο του Ινστιτούτου Hudson τον Μάρτιο του 2021 ότι αμφιβάλλει πως οι ερευνητές του εργαστηρίου νόσησαν με γρίπη.

«Αμφιβάλλω πολύ ότι τρεις άνθρωποι που εργάζονταν πάνω σε κορωνοϊούς σε ιδιαίτερα προστατευμένες συνθήκες σε ένα εργαστήριο επιπέδου βιοασφαλείας 3 θα αρρώστησαν όλοι από γρίπη, όλοι την ίδια εβδομάδα, και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τον κορονοϊό», είπε ο Άσερ.

Πάντως, η δρ Ζενγκλί έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι η έρευνα της ίδιας ή των φοιτητών της προκάλεσε την καταστροφική πανδημία λόγω διαρροής στο εργαστήριο. Χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι πολλοί συνάδελφοί της είχαν αρρωστήσει με παρόμοια συμπτώματα με αυτά του COVID-19 πριν από την εμφάνιση της επιδημίας.

Η Κίνα έχει επίσης αρνηθεί τη θεωρία της διαρροής και έχει κατηγορήσει το FBI ότι πολιτικοποιεί το θέμα

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα