Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚακομεταχείριση των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ καταγγέλλει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

Κακομεταχείριση των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ καταγγέλλει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

- Advertisement -

Την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων εργαζομένων στο Ισραήλ από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας επέκρινε ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Ζιλμπέρ Ουνγκμπό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργανισμού στη Γενεύη, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τερματισμό συγκεκριμένων περιορισμών.

Συγκεκριμένα στο μικροσκόπιο της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται η μεταχείριση που επιφυλάσσει το Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους εργάτες  όμως πλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αφού από τις 7 Οκτωβρίου και μετά περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχασαν τις θέσεις εργασίας τους σε ισραηλινές επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Παράλληλα, για περίπου 200.000 Παλαιστίνιους έχει απαγορευτεί η είσοδος στα ισραηλινά εδάφη για λόγους ασφαλείας. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καταγγέλλει το Ισραήλ για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει σε Παλαιστίνιους εργαζομένους «Είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τους Παλαιστίνιους εργάτες από το 1967», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, αναφερόμενος στο έτος που το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία και τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο. Περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας των Παλαιστινίων, ο Ζιλμπέρ Ουνγκμπό σχολίασε ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα έχουν ισοπεδωθεί και ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει και πάλι την αγορά εργασίας του.

Η έκκληση επιδοκιμάστηκε όχι μόνο από τον υπουργό Εργασίας της Παλαιστίνης, Νασρί Αμπού Τζαΐς, αλλά και πολλούς διπλωμάτες αραβικών χωρών, οι οποίοι μάλιστα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν ανέβηκε στο βήμα για να απαντήσει η εκπρόσωπος του Ισραήλ στο διεθνή οργανισμό. Στην ομιλία της, η Ισραηλινή εκπρόσωπος Γίλα Κιτρίν κατηγόρησε τη Χαμάς για τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εργαλειοποίησε τα δρομολόγια των μετακινήσεων των εργαζομένων για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και πάνω από 250 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. «Ο δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας δεν περνά μέσα από την τυφλή καταδίκη του Ισραήλ», κατέληξε η Γίλα Κιτρίν.

Η ΔΟΕ είναι ένα από τα παλαιότερα όργανα του ΟΗΕ, αρχαιότερο μάλιστα από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, αφού δημιουργήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από τον προκάτοχο του ΟΗΕ, την Κοινωνία των Εθνών. Στοχεύει στην προώθηση των διεθνών προτύπων εργασίας και στην εποπτεία της συμμόρφωσης ως προς αυτά. Εκτός από την έκκληση να ανοίξει και πάλι η αγορά εργασίας του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους, η ΔΟΕ ζητά επίσης να έχει ενεργό ρόλο στην ανάκαμψη της Λωρίδας της Γάζας, βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους.

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα