Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιεθνήΗ Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις: Iσχυρίζεται πως η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα σε...

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις: Iσχυρίζεται πως η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα σε Λέσβο και Σάμο (φωτό)Στιγμιότυπα από την αποβίβαση στρατιωτικών οχημάτων από ελληνικά πολεμικά πλοία στη Σάμο και στη Λέσβο δημοσιοποιεί σήμερα, Κυριακή, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu για να επαναλάβει το αφήγημα της «παράνομης» στρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου τα οποία κατά την άποψή της πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα παρά το casus belli που διατηρεί ενεργό η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα.

Μάλιστα οι φωτογραφίες αποτελούν προϊόν κατασκοπείας από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της γείτονος.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που επιβάλουν την αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. «Οι δραστηριότητες αυτές της Ελλάδας είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι πηγές που επικαλείται το Anadolu κάνουν λόγο για πτήση του UAV που κατέγραψε τα δύο ελληνικά μεταγωγικά πλοία να ταξιδεύουν προς Λέσβο και Σάμο.

Σύμφωνα με την «αποκάλυψη» του Anadolu από τα δύο επίμαχα πλοία αποβιβάστηκαν 23 θωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο και 18 θωρακισμένα οχήματα στην Σάμο. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα οχήματα αυτά ήταν ανάμεσα σε αυτά που έχουν σταλεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ» προστίθεται στο τηλεγράφημα.

Όπως αναφέρουν οι πηγές ασφαλείας που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου και «αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς των μη στρατικοποιημένων νησιών».

«Οι ενέργειες αυτές δεν είναι αποδεκτές» μετέφεραν στο Anadolu οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζοντας τες ως «επιθετικές» από την Ελλάδα, μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος της βορειοατλαντικής συμμαχίας» και «αντίθετα με τις εκκλήσεις (σ.σ. από την Τουρκία) για διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας».

Επιμένοντας στην παραβίαση του, κατά την Τουρκία καθεστώτος των αποστρατικοποιημένων νησιών, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι με τα φορτία αυτά «τα θωρακισμένα οχήματα που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, αντικατέστησαν άλλα οχήματα που βρίσκονταν στα δύο νησιά»

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάθε πρόσκληση για διαπραγματεύσεις και κάνει αυτές τις προκλητικές κινήσεις αυξάνει την ένταση με επιθετικές και παράνομες κινήσεις» κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

 


Διαβάστε Ακόμα