Ο Κριστιαν Καρεμπέ πρόεβη σε μερικές συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τον προπάππου του, Γουίλι και το παρελθόν του μιλώντας σε Μέσο της Γερμανίας.
Ο Σύμβουλος Στρατηγικής της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός μίλησε στη γερμανική «NDR» και αναφέρθηκε στην τραγική ιστορία του προπάππου του και τα όσα έζησε στον ζωολογικό κήπο του Χάγκενμπεκ στο Αμβούργο, τη δεκαετία του 1930. Οπως ανέφερε, ο ίδιος ήταν φυλακισμένος και εκτίθονταν στον κόσμο.
Η οικογένεια του Καρεμπέ κατάγεται από τη Νέα Καληδονία και όπως αναφέρει ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής, «ο Γουίλι Καρεμπέ, μαζί με άλλους συμπατριώτες του, πήγαν στο Παρίσι το 1931 με πρόσχημα ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Νόμιζαν ότι θα συναντήσουν επίσημους της κυβέρνησης».
Εκεί, όπως είπε ο Καρεμπέ, φυλακίστηκαν μέσα στον ζωολογικό κήπο και μάλιστα μπροστά στο κοινό έπρεπε να υπακούν αφού έγιναν προϊόντα έκθεσης ως κανίβαλοι. Κουνούσαν τα μπαστούνια τους, έδειχναν τα δόντια τους, έβγαζαν άγριες κραυγές.
Ο προπάππους του Κριστιάν Καρεμπέ, Γουίλι/ Φωτογραφία: NDR
Στη συνέχεια εξαγοράστηκαν από τον ζωολογικό κήπο του Αμβούργου, όπου παρουσιάστηκαν ως «οι τελευταίοι κανίβαλοι των νοτίων θαλασσών». Μάλιστα στο Χάγκενμπεκ εξαναγκάστηκαν να κάνουν παραστάσεις σαν ζώα. Αυτή η αποικιακή ανθρώπινη έκθεση ήταν τότε θέαμα για διασκέδαση και μάλιστα προσκλήθηκε και στη μεγάλη γιορτή του Μονάχου, το Oktoberfest.
«Ένιωθαν σαν σκλάβοι, ήταν δύσκολο γι’ αυτούς», λέει ο Σύμβουλος Στρατηγικής της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Καρεμπέ έμαθε γι’ αυτές τις ταπεινώσεις, που έπρεπε να υπομείνει ο προπάππος του μέσα από ένα μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 1998 με τίτλο «Cannibale» του συγγραφέα Ντιντιέ Ντάενντιχ καθώς μέχρι τότε δεν γνώριζε απολύτως τίποτα.
«Διαφήμιση» για τον ζωολογικό κήπο του Χάγκενμπεκ/ Φωτογραφία: NDR
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο τηλεοπτικός σταθμός NDR στα πλαίσια του ρεπορτάζ προσπάθησε να προγραμματίσει κι ένα ραντεβού ανάμεσα στον Κριστιάν Καρεμπέ και τους ανθρώπους του Χάγκενμπεκ, οι οποίοι ωστόσο καθυστέρησαν πολύ να απαντήσουν το εν λόγω αίτημα, με αποτέλεσμα αυτή η συνάντηση να μη γίνει ποτέ.
Στη Γερμανία το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου βρίσκονται υπό πίεση. Ο υπεύθυνος των πολιτιστικών αρχών του Αμβούργου τόνισε πρόσφατα: «Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ως κοινωνία το αποικιακό παρελθόν μας, να το αντιμετωπίσουμε και να το επεξεργαστούμε ενεργά με τους απογόνους των θυμάτων».