Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ Ουκρανία ισχυρίζεται πως έπληξε στόχο σε Ρωσικό έδαφος με όπλα από...

Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως έπληξε στόχο σε Ρωσικό έδαφος με όπλα από χώρες της δύσης

- Advertisement -

Γεγονός φαίνεται πως είναι πλέον η πρώτη επίθεση της Ουκρανίας με δυτικά όπλα εντός Ρωσικού εδάφους, με την Ουκρανική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ένοπλες δυνάμεις της έπληξαν με επιτυχία Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύτηκαν από χώρες της δύσης.

Συγκεκριμένα η υπουργός της Ουκρανικής κυβέρνησης, κα Iryna Vereshchuk ανέφερε στο Facebook μαζί με μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα «Καίγεται όμορφα. Είναι ένα ρωσικό (σ.σ. σύστημα) S-300. Σε ρωσικό έδαφος. Οι πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος», όπως μεταδίδει το CNN. Το χτύπημα ήρθε λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα με αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος γύρω από το Χάρκοβο, αφού πολλά Ευρωπαϊκά κράτη είχαν άρει τους περιορισμούς για τον τρόπο χρήσης των όπλων.

Η Ουκρανία παρακαλούσε επί μήνες την Ουάσινγκτον να της επιτρέψει να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, καθώς η Μόσχα εξαπέλυε μια αεροπορική και χερσαία επίθεση στο Χάρκοβο, γνωρίζοντας ότι τα στρατεύματά της μπορούσαν να υποχωρήσουν στο ρωσικό έδαφος για να ανασυνταχθούν και ότι οι αποθήκες όπλων της δεν μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο με δυτικά όπλα. Η άδεια που δόθηκε από τις ΗΠΑ ήταν πρωτοποριακή και τολμηρή, αλλά και προσωρινή και υπό όρους, παρατηρεί το CNN. Η Ουκρανία μπορεί να πλήξει μόνο στόχους γύρω από το Χάρκοβο και οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στο να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το πιο ισχυρό πυρομαχικό που της έχει δοθεί για να ρίξει στη Ρωσία: τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως ATACMS, που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων (σχεδόν 200 μιλίων).

Αντ’ αυτού, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, γνωστούς ως GMLRS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 70 χιλιόμετρα (περίπου 40 μίλια). Για το λόγο αυτό, στρατιωτικοί αναλυτές επαίνεσαν την απόφαση, αλλά μετρίασαν τις προσδοκίες. Ο Franz-Stefan Gady, συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε στο CNN ότι τα διασυνοριακά πλήγματα GMLRS θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να πλήξει ορισμένες ρωσικές περιοχές στάσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και αποθήκες ανεφοδιασμού. Αυτό δεν θα σταματήσει αλλά θα περιπλέξει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Χάρκοβο».

Πηγή:ethnos.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα