Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΖάεφ: «Είμαστε "Μακεδόνες" που μιλάμε "μακεδονικά" στη Βόρεια Μακεδονία»

Ζάεφ: «Είμαστε “Μακεδόνες” που μιλάμε “μακεδονικά” στη Βόρεια Μακεδονία»

«Σήμερα είμαστε η Βόρεια Μακεδονία για ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε «Μακεδόνες» που μιλούν «Μακεδονικά» για ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Ανέ Λασκόσκα.

Η Λασκόσκα κατηγόρησε τον Ζάεφ πως ουσιαστικά ζήτησε «συγνώμη» από την Ελλάδα, μετά την αντίδρασή της στο θέμα συμμετοχής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου ως «Μακεδονία» στο EURO.

Αναφερόμενος στις διατάξεις της «Συμφωνίας των Πρεσπών», ο Ζάεφ υποστήριξε πως έχει γίνει λάθος με την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου, καλώντας τη βουλευτή του VMRO-DPMNE να μην ανησυχεί για τη εθνική ταυτότητά, γιατί η χώρα δεν αποκαλείται FYROM στο εξωτερικό όπως παλαιότερα.

«Δεν επιτρέπεται το επίθετο «μακεδονική» από τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και η ονομασία με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται σε κρατικούς θεσμούς, και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FF«M») δεν είναι αποτελεί τέτοιο θεσμό» δήλωσε η Λασκόσκα, κατηγορώντας τον Ζάεφ πως διαπραγματεύεται τη «μακεδονική» ταυτότητα στο εξωτερικό. «Πόσο θα τραβήξει η ταπείνωση του «μακεδονικού» λαού;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας στις επιθέσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απάντησε: «Είπα αυτό που είπα δημόσια. Διαπραγματεύτηκα τη «Συμφωνία των Πρεσπών», η οποία έχει μετατραπεί σε νόμο και ξέρω ακριβώς ποιες είναι οι διατάξεις. Εσείς η ίδια είπατε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θεωρείται ως επίθετο. Και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, όταν αναφερόμαστε σε «ποδόσφαιρο», η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε.

Ο Ζάεφ υποστήριξε πως από την Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον διλήμματα όταν χρησιμοποιούνται οι όροι «Βόρεια Μακεδονία», «Μακεδόνας». «Μακεδόνες» κ.α.

«Ναι, η «μακεδονική» ταυτότητα είναι συγκεκριμένη. Σήμερα, για τους Έλληνες πολιτικούς, δεν υπάρχουν διλήμματα όταν χρησιμοποιείται το Βόρεια, καθώς «Μακεδόνας» ή «Μακεδόνες». Ήμασταν FYROM για ολόκληρο τον κόσμο, μόνο στο εσωτερικό λέγαμε Δημοκρατία της «Μακεδονίας». Σήμερα είμαστε η Βόρεια Μακεδονία για ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε «Μακεδόνες» που μιλούν «μακεδονικά» για ολόκληρο τον κόσμο. Σε θέματα ταυτότητας, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις» κατέληξε ο Ζάεφ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα