Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιασκέδασηΨυχαγωγίαΠέντε ταινίες που βλέπουμε κάθε Πάσχα, παρότι δεν έχουν καμία σχέση με...

Πέντε ταινίες που βλέπουμε κάθε Πάσχα, παρότι δεν έχουν καμία σχέση με τη γιορτή

.

Κάθε χρόνο το Πάσχα, από όταν ήμασταν μικροί και η ιδιωτική τηλεόραση έκανε τα πρώτα της βήματα, θυμόμαστε τον εαυτό μας να καθόμαστε στον καναπέ του σπιτιού μας, συνήθως κρατώντας ένα μεγάλο κομμάτι τσουρέκι, και να παρακολουθούμε τις ίδιες ταινίες.

Επικών διαστάσεων, με διάρκεια τις δυόμιση ώρες και πάνω, οι πασχαλιάτικες ταινίες που παρακολουθούμε εδώ και δεκαετίες στην τηλεόραση είναι συνήθως παραγωγές εποχής που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο σινεμά και που, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν καμία σχέση με το ίδιο το Πάσχα, καθώς στερούνται θρησκευτικού περιεχομένου. Παρότι τις έχουμε παρακολουθήσει πάρα πολλές φορές, αν τις πετύχουμε στο ζάπινγκ μπορεί και να τις χαζέψουμε ή, ακόμα κι αν για κάποιο λόγο δεν προβληθούν στην τηλεόραση, ενδέχεται μόνοι μας να τις αναζητήσουμε σε κάποια πλατφόρμα streaming, για να μπούμε ξανά στο πνεύμα της γιορτής, όπως παλιά.

Ακολουθούν πέντε ταινίες που προβάλλονται κάθε Πάσχα και μάς δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τη χρυσή εποχή του αμερικανικού κινηματογράφου.

Κλεοπάτρα

Η ακριβότερη παραγωγή της εποχής της, το επικών διαστάσεων δράμα του Joseph L. Mankiewicz, έκανε πρεμιέρα το 1963 και σημείωσε εκατομμύρια εισπράξεις. Η Elizabeth Taylor είναι η εμβληματική βασίλισσα της Αιγύπτου και ο Richard Burton ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Αντώνιος, σε μια ιστορία αγάπης, προδοσίας και δεκάδων χιλιάδων μανδύων που πάνε κι έρχονται στα πανάκριβα σκηνικά της παραγωγής που κόντεψε να χρεοκοπήσει την 20th Century Fox. Αν υπάρχει κάτι που να έρχεται σε αντίθεση με το quiet luxury στο σχεδιασμό κοστουμιών, το μακιγιάζ και τα σκηνικά, τότε μιλάμε για τη συγκεκριμένη ταινία. Αν έχετε 251 λεπτά στη διάθεσή σας, δηλαδή 4 καθαρές ώρες, μην παραλείψετε να την απολαύσετε και φέτος.

Μπεν-Χουρ

Ο Ιούδας Μπεν-Χουρ ήταν ένας πλούσιος έμπορος που ζούσε στην Ιουδαία την εποχή που γεννήθηκε ο Ιησούς. Εξαιτίας της κακής του τύχης κι επειδή ήταν αντίθετος με το καθεστώς των Ρωμαίων στην περιοχή, κατέληξε σκλάβος και έζησε πολλές περιπέτειες μέχρι να επιστρέψει στον τόπο του. Ο Charlton Hestonκέρδισε το βραβείο Όσκαρ Α’  Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου χάρη στην ερμηνεία του στην ταινία του 1959 που συνολικά απέσπασε 11 Βραβεία Όσκαρ. Η ταινία διαρκεί 212 λεπτά και το επιμύθιό της έχει κάποια σχέση με το Πάσχα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ταινίες εποχής που διαδραματίζονται την εποχή ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Δρ. Ζιβάγκο

To βιβλίο του συγγραφέα Boris Pasternak που έγινε ταινία από τον David Lean ήταν για χρόνια απαγορευμένο στη Σοβιετική Ένωση, εξαιτίας των νοημάτων του και, βέβαια, της μεγάλης δημοφιλίας που απέκτησε στον δυτικό κόσμο χάρη στην ταινία που το ανέδειξε. Ο Omar Sharif υποδύεται τον Δρ. Γιούρι Ζιβάγκο, έναν γιατρό που θα βρει τον έρωτα στα μάτια της Julie Christie, με φόντο τη Ρωσική Επανάσταση του 1917. Φυσικά τα γυρίσματα δεν μπορούσαν να γίνουν στη Ρωσία κι έτσι ο παραγωγός Carlo Ponti (και σύζυγος της Sophia Loren) επέλεξε ως χώρα γυρισμάτων την Ισπανία. Η ταινία, που διαρκεί 200 λεπτά, κέρδισε μόλις 5 βραβεία Όσκαρ, καθώς είχε την ατυχία να συναγωνίζεται την Μελωδία της Ευτυχίας.

Ανθισμένες Μανόλιες

Μία ταινία που συνήθως προβάλλεται την Μεγάλη Παρασκευή και δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες ταινίες του Πάσχα είναι το αριστούργημα του Herbert Ross, που έκανε πρεμιέρα το 1989, με τις Sally Field, Julia Roberts, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah και Olympia Dukakis στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η υπόθεση εστιάζει στις σχέσεις έξι γυναικών που ζουν σε μία μικρή πόλη του αμερικανικού νότου και έρχονται αντιμέτωπες με διαφόρων ειδών καθημερινά προβλήματα. Είναι μία ταινία με χιούμορ, γλυκιές και πικρές στιγμές, εξαιρετικό σενάριο και υπέροχες ερμηνείες, και κάθε φορά που την πετυχαίνουμε στην τηλεόραση δεν μπορούμε παρά να την αφήσουμε να παίζει, έστω στο background – αυτό, βέβαια, πριν στρέψουμε εντελώς την προσοχή μας σε αυτή και βυθιστούμε στον ροζ, ανθισμένο κόσμο της.

Ο Λόρενς της Αραβίας

Μία ακόμα ταινία του David Lean, ο Λόρενς της Αραβίας, αφηγείται τη ζωή ενός βρετανού αξιωματικού που πολέμησε στην Αραβία στον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμo και κατάφερε να προσεγγίσει αληθινά την ψυχοσύνθεση των ντόπιων, σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους του. Ο Peter O’ Toole πρωταγωνιστεί στην ταινία όπου συμμετέχουν πολύ δυνατά ονόματα του Χόλιγουντ, όπως οι Anthony Quinn, Omar Sharif και Alec Guinness. Ούτε αυτή η ταινία, που διαρκεί περίπου 3 ώρες, έχει κάποια σχέση με το Πάσχα, αν εξαιρέσουμε το ότι πρέπει να έχεις άδεια για να καθίσεις να τη δεις με την ησυχία σου. Κέρδισε 7 Όσκαρ και αποτελεί ένα πρότζεκτ που είναι δύσκολο να επαναληφθεί με κάποιο τρόπο.

πηγή:protothema.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα