Απόψε το Μάλι παίζει την πρόκρισή του στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, απέναντι στην Ισημερινή Γουινέα.
Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Μια ιστορία που πάει αρκετές δεκαετίες πίσω και μπλέκει μέσα της τον Αρσέν Βενγκέρ, τα αδέρφια Τουρέ, ξυπόλητα παιδιά στην Αφρική και πολλά ακόμη.
Bρείτε στο BetMarket.gr τη νέα στοιχηματική στην Ελλάδα Fonbet Greece, όλες τις νόμιμες
στοιχηματικές εταιρίες και καθημερινά προγνωστικά για όλα τα σπορ.
Για να ξετυλίξουμε το νήμα από την αρχή θα πρέπει να πάμε πίσω στο 1983. Τότε ο Ζαν Μαρκ Γκιγιού, ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην ιστορία μας, προσέλαβε σαν βοηθό του τον Αρσέν Βενγκέρ στις Κάννες. Η οπτική των δύο για το ποδόσφαιρο ήταν η ίδια. Βάρος στις νεαρές ηλικίας, scouting παντού για την εύρεση των καλύτερων νέων και πολλή δουλειά με αυτούς.
Τα επόμενα χρόνια ο Βενγκέρ ακολούθησε τον εμπορικό δρόμο, έτσι τη διαδρομή και τις επιτυχίες του τις έμαθε όλος ο πλανήτης, θαυμάζοντας τη σπουδαία Αρσεναλ που δημιούργησε. .
Ο Γκιγιού αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της Αφρικής. Το 1993 δημιούργησε την πρώτη του ακαδημία στην Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη στην Ακτή Ελεφαντοστού. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς είδε πάνω από 6.000 παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών.
Ο Γκιγιού ταυτόχρονα είχε αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή στην ASEC Mimosa, στην οποία προωθούσε τους καλύτερους… αποφοίτους της ακαδημίας του. Δεν χρειάστηκε παρά λίγα χρόνια για να έρθει η πρώτη μεγάλη στιγμή, με την ASEC Mimosa να κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής τo 1998.
Οι πρώτες μεταγραφές και το σούπερ ρόστερ της Ακτής
Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, άρχισε η… εξαγωγή των καλύτερων προς τα ευρωπαϊκά κλαμπ, που είχαν… μυριστεί τη δουλειά του Γκιγιού στην Αμπιτζάν. Πρώτος που πήρε μεταγραφή ο Ντιντιέ Ζοκορά, ο μέσος που έκανε μετέπειτα τη μεγάλη καριέρα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Ακολούθησαν φυσικά πολλοί, πάρα πολλοί, και ιδιαίτερα ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Τα αδέρφια Τουρέ (Κόλο Τουρέ, Γιάγια Τουρέ), ο Ζερβίνιο, ο Σάλομον Καλού, ο Εμπουε είναι ενδεικτικά λίγα από τα ονόματα που κατέκτησαν τα ευρωπαϊκά γήπεδα προερχόμενοι από την περίφημη ακαδημία του Γκιγιού.
Κάτι που φυσικά είχε επακόλουθο και στην Εθνική ομάδα, με την Ακτή Ελεφαντοστού να διαθέτει ένα τρομερό ρόστερ για περίπου μια δεκαετία, από το 2002 μέχρι το 2012. Δηλαδή στην καλή ποδοσφαιρική ηλικία όλων των ποδοσφαιριστών που προήλθαν από τη δουλειά του Γκιγιού. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2006 το 80% των παικτών της Εθνικής ομάδας ήταν παίκτες της περίφημης ακαδημίας του Γκιγιού.
Από το 2006 στο Μάλι
Ακριβώς τότε, το 2006, είναι η χρονιά που μπαίνει στην ιστορία μας το Μάλι. Ο Γκιγιού πηγαίνει στη χώρα και ιδρύει την περίφημη Ακαδημία J.M.G. (Jean-Marc Guillou). Mαζί με την ομοσπονδία της χώρας βάζουν στόχο να χτίσουν το ποδόσφαιρο της χώρας μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Για τις τακτικές του Γκιγιού μπορούμε να κάνουμε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά.
Ο Γκιγιού ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα με τις λάθος ηλικίες των Αφρικανών. Ετσι στις ακαδημίες του τα γκρουπ γινόταν με βάση τα κιλά των παικτών και όχι βάσει ηλικίας.
Παιδιά που ερχόταν από χώρες της υπό-σαχάριας Αφρικής και υπήρχε αμφιβολία για την πραγματική τους ηλικία γινόταν δεκτά στην ακαδημία μόνο αν ήταν έως 35 κιλά.
Το πρώτο γκουπ, οι νεότεροι δηλαδή, αγωνιζόταν χωρίς παπούτσια και σε ομάδες δίχως τερματοφύλακα! Το πρώτο γινόταν για να αποκτήσει το πόδι καλή επαφή με την μπάλα και να αποφευχθούν δυνατά χτυπήματα των παπουτσιών πάνω στα πόδια των μικρών. Το δεύτερο για να μάθουν να αγωνίζονται ως σύνολο, με κοντά τις γραμμές, ώστε να αμύνονται και να επιτίθονται όλοι μαζί.
Σήμερα έχουν συμπληρωθεί 15 χρόνια από τη στιγμή που ο Γκιγιού άρχισε να εργάζεται στο Μάλι. Τα επιτεύγματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, καθώς από τη δική του ακαδημία έχουν ξεπεταχθεί οι κορυφαίοι της Εθνικής ομάδας. Οι μέσοι Αιντάρα, Μπισουμά αλλά και ο μπακ Αμαρί Τραορέ ήταν ανάμεσα στα πιτσιρίκια που αναδείχτηκαν από την Ακαδημία J.M.G και σήμερα παίζουν στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Ηδη τα προηγούμενα χρόνια το Μάλι καταφέρνει σπουδαία πράγματα στις διοργανώσεις των νέων. To 2017 η κάτω των 17 Εθνική ομάδα της χώρας έφρασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πριν δύο χρόνια στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής κάτω των 20 κατάκτησε τον τίτλο. Λίγους μήνες μετά στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 έφτασε μέχρι την οκτάδα, όπου αποκλείστηκε από την Ιταλία, αφού πρώτα κέρδισε την Αργεντινή.
Παράλληλα η μεγάλη Εθνική βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, ερχόμενη από εξαιρετικές εμφανίσεις στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μόλις ένα βήμα μακριά από την πρώτη της συμμετοχή σε Μουντιάλ! Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως οι πολιτικές αναταραχές στη χώρα δεν επέτρεψαν να χρησιμοποιεί την έδρα της, δίνοντας εντός έδρας παιχνίδια στο εξωτερικό!
Το Μάλι δουλεύει σωστά, πατώντας πάνω στα όσα έχει ξεκινήσει ο Γκιγιού το 2006. Τα ξυπόλητα πιτσιρίκια πριν 15 χρόνια, έχουν εξελιχθεί σε ώριμους ποδοσφαιριστές και η Εθνική ομάδα της χώρας βιώνει μια από τις καλύτερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της.
Σήμερα το Μάλι αν κερδίσει την Ισημερινή Γουινέα θα προχωρήσει στην οκτάδα του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, εκεί που θα πρέπει να λογίζεται ως το dark horse που μπορεί να κάνει την έκπληξη!
To 1.79 στον άσο δεν είναι δα και η τρομερή στοιχηματική απόδοση, μπαίνει όμως στο πινακάκι επιλογών, ως στοιχηματικό κερασάκι στην τούρτα του κειμένου. Μαζί με την έμπνευση απόδοσης 10.00 για τον Ιβές Μπισουμά, που δοκιμάζει συχνά το πόδι του από απόσταση. Τέλος, ένα ελάχιστο Bet στο over 2,5 για το Μάλι, περισσότερο τιμής ένεκεν στη σημερινή ιστορία, καθώς δεν έχουμε να κάνουμε με ομάδα που σκοράρει πολύ στα παιχνίδια της.
Το παιχνίδι μου
Μονά
26/01 –21:00 Mάλι-Ισημέρινή Γουινέα 1 (1.79) επί 12,82 μονάδες στη Novibet
26/01 –21:00 Mάλι-Ισημέρινή Γουινέα Μπισουμά Anytime (10.00) επί 2 μονάδες στη Bet365
26/01 –21:00 Mάλι-Ισημέρινή Γουινέα Μάλι over 2,5 γκολ (6.45) επί 2 μονάδες στη Betshop