Αθώος κρίθηκε από το δευτεροβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Ιβάν Σαββίδης για την είσοδο στο γήπεδο της Τούμπας, στον αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, τον Μάρτιο του 2018.
Επίσης, αθωώθηκε και ο τότε αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ. Οι δύο κατηγορούμενοι δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό για παράνομη είσοδο στον αγωνιστικό χώρο αλλά το συγκεκριμένο αδίκημα έχει τροποποιηθεί και προϋποθέτει πράξεις απειλής και βίας που δεν τελέστηκαν. Έτσι αθωώθηκαν. Επιπλέον ο Ιβάν Σαββίδης αντιμετώπισε και την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας για την οποία κρίθηκε ένοχος.
Οι δυο άνδρες δεν παρέστησαν στη δίκη αλλά εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους.
Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο διαιτητής της αναμέτρησης, Γιώργος Κομίνης ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν μετά το 89ο λεπτό όταν ο ΠΑΟΚ πέτυχε γκολ το οποίο αρχικά ο ίδιος ακύρωσε, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά της γηπεδούχου ομάδας.
Στην κατάθεση του, ο τότε γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Βασίλης Δημητριάδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η αναμέτρηση ήταν κρίσιμη για την έκβαση του πρωταθλήματος, ενώ επισήμανε ότι το γκολ αμφισβητήθηκε δημιουργώντας μεγάλη ένταση στο αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες.
Ακολούθησαν οι καταθέσεις αστυνομικών, συνεργατών του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη.
Την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας Κ. Βαλαβάνης, κατά την αγόρευση του. Σχετικά με την οπλοφορία ανέφερε ότι: «ο αθλητικός νόμος λέει για αντικείμενο που μπορεί να επιφέρει σωματικές βλάβες- για να αποτραπεί η βία στα γήπεδα από οπαδούς.
Δεν λέει για οπλοφορία, το όπλο σκοτώνει. Δεν απαγορεύεται μέσα στο γήπεδο. Είναι νόμιμο δικαίωμα του κατόχου να φέρει το όπλο όπου κρίνει ότι κινδυνεύει, σύμφωνα με το νόμο περί όπλων. Ο κατηγορούμενος έχει άδεια οπλοφορίας . Δεν είμαστε εδώ για να δικαιώσουμε τον Σαββίδη και τους ΠΑΟΚτσήδες αλλά για να κρίνουμε συγκεκριμένες πράξεις».
Όσον αφορά την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο επισήμανε ότι: «το φύλλο αγώνος είναι ελλιπές σε σχέση με την έκθεση του παρατηρητή. Όλοι μπήκαν στο γήπεδο και δεν υπήρξε βία. Ο αγώνας διακόπηκε γιατί μπήκαν μέσα όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι πάγκοι και «έβραζε» η κερκίδα. Δεν διακόπηκε γιατί μπήκε ο Σαββίδης.
Για να διακοπεί θέλει επεισόδια, να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων και των φιλάθλων. Αυτό δεν τελέστηκε με τη συμπεριφορά του Μίχελς και του Σαββίδη. Την ίδια συμπεριφορά είχε και ο Δημητριάδης και είναι στο απυρόβλητο».
Σε πρώτο βαθμό, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 25 μηνών, με 3ετή αναστολή , στον Ιβάν Σαββίδη και φυλάκιση 10 μηνών, με 3ετή αναστολή, στον Λούμπος Μίχελ.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου 2018 κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΟΚ- ΑΕΚ ενώ στη συνέχεια η (τότε) αθλητική εισαγγελέας Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό πλημμελήματος, για δύο παραβάσεις του νόμου περί αθλητικής βίας.
Η πρώτη αφορά την είσοδο των κατηγορουμένων στο γήπεδο και η δεύτερη με την οπλοφορία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εντοπίστηκε από τις κάμερες να έχει περασμένο στη ζώνη του ένα περίστροφο που κατέχει νόμιμα.
Πηγή : grtimes