Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΠΑΟΚ: Σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Γκιούλα Λόραντ

ΠΑΟΚ: Σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Γκιούλα Λόραντ

Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια στις 31 Μαΐου 1981 έφευγε από τη ζωή με ένδοξο, αλλά άδικο τρόπο, σε ηλικία 58 ετών, ο Ούγγρος στην καταγωγή προπονητής τότε του ΠΑΟΚ, Γκιούλα Λόραντ, μεγάλο όνομα και στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας αλλά και αργότερα ως προπονητής της Μπάγερν της Σάλκε της Φράιμπουργκ της Αιντραχτ της Καϊζερσλάουτερν της Κολωνίας και άλλων γερμανικών ομάδων.

Το μοιραίο, συνέβη στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Ολυμπιακό σε μία κατάμεστη από 40.000 φιλάθλους Τούμπα.

Ήταν το 15ο λεπτό της αναμέτρησης όταν ο προπονητής του ΠΑΟΚ σωριάστηκε στο έδαφος μπροστά από τον πάγκο του και παρά τις προσπάθειές των γιατρών της ομάδας δεν ανένηψε και λίγο αργότερα, διαπιστώθηκε ο θάνατος του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου και μεταφέρθηκε.

Το παιχνίδι έγινε κάτω από τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες και ολοκληρώθηκε με νίκη του ΠΑΟΚ και γκολ του Βασιλάκου, αλλά αυτό που σκέπασε την ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Θεσσαλονίκης και ολόκληρη την πόλη ήταν ο ξαφνικός θάνατος ενός εμβληματικού προπονητή την ώρα του καθήκοντος, ο οποίος πέντε χρόνια νωρίτερα είχε προσφέρει το πρώτο πρωτάθλημα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η σορός του την επόμενη του τραγικού συμβάντος μεταφέρθηκε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου και η τότε κατοικία του και τη νεκρώσιμη ακολουθία που παρακολούθησαν αντιπροσωπεία της διοίκησης και ποδοσφαιριστών του δικεφάλου.

Χρόνια αργότερα έγινε μεταφορά των λειψάνων του νεκρού προπονητή στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Κόσζεκ της Ουγγαρίας με την παρουσία όλης της κυβέρνησης της χώρας.

Μολονότι ο Λόραντ, ήταν ο πρώτος απόλυτα επιτυχημένος προπονητής του ΠΑΟΚ και ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του, περνώντας στο πάνθεον της ιστορίας του συλλόγου, οι εκάστοτε διοικήσεις της ομάδας δεν τίμησαν δεόντως τη μνήμη του και αυτό έγινε μόνο από τους βετεράνους ποδόσφαιριστές της ομάδας, χρόνια αργότερα, σε μια εκδήλωση με την παρουσία της συζύγου του στη Θεσσαλονίκη.

Από τότε ως και τώρα δεν έπαψε να αποτελεί μία μόνιμη αναφορά στην μακρόχρονη ιστορία του συλλόγου της Θεσσαλονίκης και ως πρότυπο επαγγελματία προπονητή που έβαλε την βορειοελλαδική ομάδα σε άλλη διάσταση.

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Γιάννης Γούναρης με ανάρτηση του αναφέρει: “Ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από τον ΠΑΟΚ και συνδύασε την παρουσία του με την κατάκτηση του πρωταθλήματος 1976. Εάν έμενε στον ΠΑΟΚ θα έφερνε και άλλα πρωταθλήματα, προπονητής σκληρός στη δουλειά, δίκαιος με προχωρημένες ιδέες για το ποδόσφαιρο”.

Ανάρτηση αναφορά για τον πρόωρα χαμένο τεχνικό, έκανε και ο Παναγιώτης Κερμανίδης που ήταν από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές του εκλιπόντος όταν τον συνάντησε στη βασική ομάδα του ΠΑΟΚ το 1975.

Για τον Γκιούλα Λόραντ αναφορά κάνει και ο βετεράνος τότε αμυντικός ποδοσφαιριστής Θωμάς Σύγγας ο οποίος ανέφερε: “Το μόνο που θυμάμαι ήταν μία αναταραχή στον πάγκο, δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν. Στο ημίχρονο μας είπαν ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι πέθανε ή πρόκειται να πεθάνει. Δεν θέλαμε να βγούμε στο δεύτερο ημίχρονο, για όλους μας ήταν αδιάφορο να συνεχίσουμε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Τελικά πειστήκαμε αλλά δεν ήταν αυτό στο μυαλό μας. Ο Λόραντ ήταν δύσκολος άνθρωπος και δεν παρακολουθούσε την υγεία του, ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις αυταρχικός αλλά δίκαιος.”

Ο Ναουσαιος στην καταγωγή ποδοσφαιριστής θυμάται κάτι ενδεικτικό της αντίληψης του Γκιούλα Λόραντ: “Κάποτε είχα πάει στο αεροδρόμιο στην αποστολή, φορώντας ένα καπέλο. Μου είπε θα χάσουμε 4-0, όπως και έγινε. Παίζαμε με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και θεώρησε τη συμπεριφορά μας ανεύθυνη και ότι πηγαίναμε σαν σε εκδρομή και όχι για αγώνα. Ηταν έτσι όπως το έλεγε, όλοι μας ήμασταν λίγο επιπόλαιοι σε νεαρή ηλικία”.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα